Eet jij altijd hetzelfde ontbijt? Of probeer je zoveel mogelijk te variëren, maar heb je soms écht even geen inspiratie meer? Dan is het zeker de moeite waard om één van deze vier varianten van de bananenpannenkoek te proberen. Alle vier de varianten zijn even gezond, makkelijk én lekker! Verwen jezelf en je darmen al vanaf het allereerste moment van de dag.
1. De klassieke bananenpannenkoek
Dit is de meest simpele versie van de bananenpannenkoek. Het enige wat je nodig hebt is een banaan en een ei. Je prakt de banaan, klutst een eitje en dat meng je tot één geheel. Dit mengsel schep je in kleine hoeveelheden (zodat je kleine pannenkoekjes krijgt) in de pan, en klaar! Je kan eventueel wat bloem toevoegen om de pannenkoekjes wat steviger te maken, maar dat hoeft niet. Een supermakkelijke én gezonde start van je dag!
Tip 1: Houd je van rozijnen? Het kan erg lekker zijn om wat rozijnen toe te voegen aan het mengsel en vervolgens mee te bakken. Dat geeft je pannenkoekjes nog een extra bite (en extra vezels)!
Tip 2: als de pannenkoeken gebakken zijn, kan je hier natuurlijk nog allerlei ingrediënten aan toevoegen. Zo is het erg lekker om wat honing over de pannenkoekjes te schenken en ze daarna te bestrooien met chiazaadjes, walnoten, granaatappelpitjes of blauwe bessen. Dit kan je natuurlijk ook bij de andere varianten van de bananenpannenkoeken doen!
2. Banaan-wortel pannenkoekjes
Het Nederlandse Voedingscentrum raadt volwassenen aan om minimaal 250 gram groente per dag te eten, en twee stuks fruit. Om aan die hoeveelheid te komen, kan je maar beter zo vroeg mogelijk beginnen, toch? Deze variant van de bananenpannenkoek is bijna net zo simpel als de vorige, maar dan mét groente. Naast de banaan voeg je namelijk een wortel toe. Het handigste is om de wortel samen met de banaan in de blender te doen, want de wortel krijg je niet zo makkelijk geprakt als de banaan. Daarna voeg je opnieuw een geklutst ei toe, en hop, in de pan en klaar.
3. Zoete walnoot-wortel bananenpannenkoekjes
Als je van zoet houdt in de ochtend, is dit dé pannenkoek die je moet proberen. Je doet één banaan, één wortel (of twee kleine wortels), een handje walnoten en twee grote (Medjoul) dadels in de blender. Aan dit mengsel voeg je een handje havervlokken en twee geklutste eieren toe. Uit dit mengsel krijg je waarschijnlijk wel een grotere hoeveelheid pannenkoekjes dan dat je dat bij de andere varianten krijgt. Als je een grote eter bent in de ochtend, is dat natuurlijk geen probleem. En anders heb je nog een lekker extraatje tijdens de lunch.
4. Bananenpannenkoekjes met biet en havervlokken
Houd je niet van wortel? Dan kan je deze ook vervangen door rode biet. Rode bieten zitten vol vitamines en mineralen en behoren tot één van de meest ijzerhoudende groentes. Oh, en ze zijn ook nog eens goed voor je bloeddruk! Een ijzersterke start van de dag dus. Voor deze variant van de bananenpannenkoek doe je één banaan en één biet in de blender. Het is aan jou of je voor een rauwe of voorgekookte biet kiest. Vervolgens kluts je twee eieren (of één, maar dan loop je het risico dat het mengsel niet goed bakt in de pan) en voeg je een klein handje (grove) havervlokken toe. Dat mengsel schep je in de pan, en klaar. Eet smakelijk!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.