In een vorig artikel schreven we over de aardpeer, Sweet Dumpling en pastinaak: vergeten supergroentes die in het najaar van het land komen. Natuurlijk zijn dit niet de enige vergeten groentes die we in dit seizoen kunnen eten om onze darmen flink te verwennen. Opnieuw bezochten we Marga’s moestuin, op zoek naar nóg meer vitaminebommen voor op ons bord. Welke vergeten supergroentes heeft november ons te bieden?
1. Winterpostelein, klein maar fijn
De winterpostelein zie je in de moestuin bijna over het hoofd, want zo groot zijn de plantjes niet. “Winterpostelein is dé groente van het najaar: in de maanden oktober en november wordt dit plantje namelijk geoogst”, aldus Marga. Maar wat is het precies? Winterpostelein is een bijzonder voedzame én heilzame groente. Wist je dat dit plantje tijdens de Goudkoorts in Californië werd gegeten door mijnwerkers om scheurbuik (een gevolg van langdurig vitamine C-tekort) te voorkomen? Daarom heet de groente in het Engels Miner’s Lettuce (‘mijnwerkersla’). Het is dus geen verrassing dat winterpostelein bomvol vitamine C zit. Daarnaast is het plantje een rijke bron van magnesium, kalium en ijzer. “Een echte must voor op je bord de komende maand!”
2. De Yacón groeit het beste in de zon
Dan staat daar weer een aardpeer. Die hadden we toch al gehad? “Haha, nee, dat is de Yacón!” lacht Marga. “Het is inderdaad ook een hoge plant, maar niet zo hoog als de plant van de aardpeer. Als je de Yacón na het oogsten enkele weken bewaart, wordt de knol lekker zoet van smaak.” En dat maakt de Yacón nou net zo aantrekkelijk: hij is zoet, sappig én smaakvol. Niet voor niets wordt hij ook wel ‘de appelwortel’ genoemd. Bovendien is hij niet alleen superlekker, maar ook heel gezond: net als de aardpeer bevat de Yacón prebiotische eigenschappen die je darmflora veel goed doen. Daarnaast bevat de knol veel polyfenolen (antioxidanten). Meerdere onderzoeken concluderen dan ook dat de Yacón effectief kan worden ingezet als voedingssupplement om chronische ziektes te voorkomen en te behandelen. En, last but not least: “Je kan er ook siroop van maken! Yacónsiroop wordt gebruikt als suikervervanger met weinig calorieën, een gezonde zoetmaker.” Nou, wij hebben de groente én de siroop direct besteld.
3. Palmkool: iedere dag na school, een bordje palmkool!
Boerenkool, bloemkool, rodekool… Die kennen we allemaal wel. En palmkool? Die misschien nog niet. Het gezegde ‘melk is goed voor elk’ zouden we beter kunnen vervangen door ‘iedere dag na school een bordje palmkool’ (of na werk, maar dat rijmt natuurlijk niet). Waarom? Omdat palmkool ontzettend rijk aan calcium is – veel rijker dan dat melk dat is. Als we bij de palmkool van Marga aankomen, blijkt helaas dat wij niet de enige zijn die interesse hebben in deze supergroente. “Tja, de rupsen zijn er dol op,” zucht Marga, “maar zo gaat dat in een biologische tuin. Het enige dat helpt, is insectengaas, maar dat zou ten koste gaan van de vlindertjes, en dat heb ik er niet voor over.” De palmkool staat overigens ook bekend als cavolo nero, en bevat naast veel calcium, ook veel vitamine C. Er zit wel anderhalf keer meer vitamine C in palmkool dan in sinaasappel! Een echte krachtkool in de strijd tegen griepjes dus.
4. Radicchio: witlof in het rood
Ooit gehoord van radicchio? En nee, radicchio is geen radijs. “Radicchio is Italiaanse sla en heel bitter, maar daardoor ook erg gezond”, vertelt Marga. “Hij kan zowel rauw als gegrild gegeten worden.” Radicchio behoort tot de witloffamilie. In Italië is hij alom bekend, maar in Nederland (nog) niet. En dat is jammer, want deze krachtige krop zit vol vitamines, antioxidanten én vezels! Als Marga ons een blaadje laat proeven, kunnen we beamen dat de smaak bijzonder bitter is. “Daar moet je inderdaad wel van houden. Maar als je de sla op de juiste manier weet te combineren in een gerecht, kan die een hele bijzondere en smaakvolle toevoeging zijn. Zo valt de bittere sla goed te combineren met zure tegenhangers als citroensap en fruit.” De supergroente wordt tot en met november geoogst. Dus deze maand kan je je slag nog slaan!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Maartje van Aalderen