Rode bieten verwerken tot bietenstamppot? Dat kan veelzijdiger! Van verwarmende gerechten tot frisse salades en verkwikkende smoothies. Wij delen 5 recepten met rode bieten om je menu op te fleuren.
1. Plaattaart met rode biet en geitenkaas
Favoriet op de redactie: deze plaattaart met rode biet, geitenkaas en walnoten. Het bereiden van deze plaattaart is simpel. Beleg een bakplaat met bladerdeeg, smeer hier een dun laagje crème fraîche op, beleg dit vervolgens met dunne plakjes voorgekookte rode biet. Verbrokkel hier geitenkaas en walnoten of pijnboompitten overheen. Breng het geheel eventueel op smaak met peper en zout en de plaattaart kan, hup, de oven in. Op 200 graden Celsius bak je de plaattaart in 20 tot 25 minuten goudbruin. Variatietip om je plaattaart nóg vrolijker te maken: wist je dat er naast rode bieten ook gele, witte, snij- en oerbieten bestaan?
2. Bietensmoothie
Rode bieten als winterse kost? Misschien, maar ook in de warmere maanden doen bieten het goed. Verwerk een of twee voorgekookte rode bieten samen met een banaan (wel of niet ingevroren) met een portie roodfruit en een scheut melk tot een heerlijke, verfrissende smoothie. Win-win, want zonder dat je er erg in hebt werk je zo 150 tot 200 gram groente naar binnen. Hier geven we je nog meer inspiratie om meer groente op het menu te zetten.
3. Bietenburgers met ingelegde rode ui
Ingrediënten (6 burgers): 400 gram rode bieten (voorgekookt), 100 gram hüttenkäse, 1 eetlepel mosterd, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel citroensap, 150 gram havermeel, 1 rode ui, sap van 1 citroen, een halve teen knoflook, 3 eetlepels Griekse yoghurt, 1 komkommer, dille, peper, zout, olijfolie.
Zo maak je het: Rasp de bietjes fijn en meng ze in een ruime kom met de hüttenkäse, mosterd, gemberpoeder en citroensap. Roer dit goed door en voeg daarna de havermeel toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Vorm platte burgers van het bietenburgermengsel. Voor de ingelegde rode ui snijd je de ui in flinterdunne ringetjes. Laat dit vijftien minuten marineren in citroensap. Maak daarna de yoghurtdip door een half teentje knoflook, peper en zout toe te voegen aan de yoghurt. Schaaf vervolgens dunne plakjes van de komkommer met een dunschiller of kaasschaaf. Bak de burger ongeveer drie minuten per kant en serveer (eventueel op een broodje) met de komkommer, ingelegde ui en yoghurtdip.
4. Bietjes met feta bij de lunch
Een makkelijke lunch mét een flinke portie groenten? Simpel: rooster een paar sneetjes brood, beleg deze met plakjes voorgekookte rode biet en feta. Verbrokkel hier een paar walnoten over en top de sneetjes brood af met een beetje honing. Eetsmakelijk!
5. Verwarmende bietensoep
Ingrediënten(4 personen): sojaroom, 500 gram verse rode bieten, 2 uien, 1 eetlepel olijfolie, 1 liter groentebouillon, 2 takjes verse tijm, 2 takjes peterselie, 1 takje selderie, 1 takje lavas, 2 takjes basilicum, peper en zout.
Zo maak je het: Maak de bieten schoon en kook ze in ongeveer drie kwartier gaar in de schil.
Snipper de uien fijn en fruit ze goudbruin. Snijd de bieten in blokjes en doe ze bij de ui. Schenk er een liter groentebouillon op en breng dit aan de kook. Laat het tien minuutjes pruttelen. Pureer daarna de soep en maak ’m op smaak af met fijngehakte verse kruiden en wat peper en zout. Doe er even voor het opdienen een toefje room op en u hebt een feestelijk gezond gerecht.
Meer receptinspiratie? Probeer ook deze recepten met bloemkool en courgette, deze verfrissende smoothies of lees meer over de gezonde voordelen van kikkererwten of bananen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.