Een AVG’tje met bloemkool, bloemkoolschotel en een romige bloemkoolsoep. Waarschijnlijk ben je bekend met deze oer-Hollandse bloemkoolrecepten. Maar met bloemkool kun je nog veel meer! We geven je volop inspiratie met deze kool van eigen bodem. Welk bloemkoolrecept is jouw nieuwe favoriet?
Blenden, bakken en raspen: deze onverwacht lekkere recepten met bloemkoel wil je vandaag nog op tafel zetten.
Sticky bloemkoolroosjes
Verzamel de volgende ingrediënten: een bloemkool, gember, een teentje knoflook, sojasaus, honing of agavasiroop, olijfolie, bloem en peper en zout.
First things first: verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Terwijl de oven aan het voorverwarmen is begin je met het van een beslag van bloem, water, peper en zout. Zorg ervoor dat dit beslag vloeibaar genoeg is om de bloemkoolroosjes mee te bedekken en dik genoeg om te blijven plakken. Snijd vervolgens de bloemkool in roosjes en haal deze door het beslag heen. Deze roosjes leg vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en dit gaat voor 20 minuten de oven in.
Ondertussen begin je met het maken van de saus. Snijd een stukje gember en een teentje knoflook in fijne stukjes. Roerbak dit vervolgens met een beetje olijfolie in een steelpannetje en voeg hier sojasaus en honing of agavesiroop aan toe. Wanneer de saus een stroperige textuur krijgt haal je het pannetje van het vuur. Giet dit sticky sausje over de bloemkoolroosjes. Combineer de roosjes met een portie rijst of beleg je wrap ermee.
Maak je eigen pizzabodem
Maal de roosjes van een halve bloemkool fijn. Bak deze bloemkoolsnippers vervolgens even kort aan in een droge pan of doe ze een paar minuutjes in de oven. Wring het vocht er uit met een theedoek en meng de bloemkoolpulp vervolgens met ei, geraspte kaas en kruiden. Dit mengsel vorm je tot een pizzabodem. Alleen nog 20 minuten afbakken op 180 graden en je groenterijke pizza is klaar om gegeten te worden. Meer tips om je eigen gezonde pizza te maken vind je hier.
Blend je bloemkool
Bloemkool in je smoothie? Ja! Stop bloemkool in roosjes in de vriezer en blend deze mee in je favoriete smoothierecepten. Bloemkool maakt je smoothie dik van textuur en heel erg romig. Probeer eens deze lekkere combinaties:
Tropische bloemkool smoothie: blend een paar roosjes bloemkool samen met banaan en ananas tot een friszoete smoothie. Voeg melk naar keuze toe om makkelijker te blenden.
Ga voor groen: zin in een vitaminebom? Mix bloemkool, spinazie, banaan en amandelmelk in een blender. Enjoy!
Bloemkool & berries: blend een banaan, een aantal bloemkoolroosjes en een handjevol blauwe bessen. Voeg melk of water toe om makkelijker te blenden of ga voor een eetlepel Griekse yoghurt voor een nóg romigere textuur.
Risotto bomvol bloemkool
Nodig voor 4 personen: een liter bouillon, twee eetlepels olijfolie, boter, een grote ui, twee teentjes knoflook, een halve knolselderij (geschild en fijngehakt), een bloemkool, 400 gram risottorijst, twee glazen droge witte wijn, honderd gram Parmezaanse kaas en zwarte peper.
Zo ga je te werk: Maak de bouillon warm. Doe in een andere, grote pan olijfolie en klont boter. Fruit daarin uien, knoflook, selderij en de gehakte bloemkoolsteel vijftien minuten op laag vuur. Als alles zacht is, gaat de rijst erbij. Doe de bloemkoolroosjes in de pan met bouillon. Als de rijst zachtjes bakt, blijf je roeren. Voeg al roerend de twee glazen wijn erbij. Als de wijn helemaal is opgenomen, schep je soeplepel voor soeplepel de bouillon erbij. Zet het vuur laag, de rijst moet niet te snel garen. Pas als het vocht is geabsorbeerd, doe je de volgende lepel bouillon erbij. Als alle bouillon erbij zit, proef je even of de rijst gaar is. Nog niet? Doe er wat kokend water bij. Haal de pan van het vuur en roer er zeventig gram boter door en strooi de zwarte peper en rasp de Parmezaanse kaas erover. Laat de pan met deksel twee minuten staan.
Wist je dat je zelfs de bloemkoolbladeren kunt eten? In dit artikel delen we nog vier dingen die je wil weten over bloemkool.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief