Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er Gezondnu’s medisch team. In Spreekuur stellen lezers hun vragen over de verschillende gezondheidsonderwerpen. Deze week de vraag van Desiree: ‘Hoe voorkom ik dat ik meer eet dan ik eigenlijk zou willen?’ Wij vroegen Eveline van de Waterlaat om tips en adviezen om overeten te voorkomen. Eveline is dieetpsycholoog en auteur van het boek Nu afvallen en nooit meer aankomen.
Eveline: “Veel mensen eten meer dan ze willen. Wat niet alleen kan leiden tot ongewenste gewichtstoename, maar het kan je ook een gevoel van ontevredenheid over jezelf geven. Overeten kan verschillende oorzaken hebben, en daarom zijn er ook verschillende oplossingen. Ik deel drie veelvoorkomende oorzaken én de bijbehorende oplossingen met je.”
1. Je negeert de signalen van je lichaam
“Het is essentieel om aandacht te besteden aan de signalen die je lichaam afgeeft. Vaak eten we door zonder echt honger te hebben of eten we niets wanneer we wel honger hebben, bijvoorbeeld omdat je wilt afvallen of denkt dat je geen tijd hebt om te eten. Dit kan ervoor zorgen dat je later zoveel honger hebt dat je gaat overeten. Mindful eten kan je helpen om beter naar je lichaam te luisteren en zo de kans op overeten enorm verkleinen. Het betekent dat je volledig aanwezig bent tijdens je maaltijd. Dit helpt je om te luisteren naar je lichaam en te herkennen wanneer je verzadigd bent.”
Tips om mindful te eten:
- Zet alle afleidingen zoals tv en telefoon uit.
- Neem de tijd om van elke hap te genieten.
- Kauw langzaam en proef bewust de smaken van je eten.
- Stop met eten zodra je voelt dat je vol zit, ook als er nog eten op je bord ligt.
2. Je hebt belemmerende overtuigingen over (di)eten
“Onbewust kunnen onze overtuigingen over eten en diëten ons flink in de weg staan. Zo eten veel mensen bijvoorbeeld veel te weinig, omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit hen zal helpen om af te vallen. Anderen moeten van zichzelf altijd hun bord leegeten. Dit soort overtuigingen kunnen juist een trigger zijn om meer te eten dan je zou willen. Check daarom welke overtuigingen jij hebt met betrekking tot eten en ga na of ze je helpen of onbewust juist in de weg staan.”
3. Je hebt last van emotioneel eetgedrag
“Emotioneel eten ontstaat vaak uit een andere behoefte dan honger. Je zit bijvoorbeeld na een rotdag op de bank voor de tv, je hebt geen honger, maar je eet toch de hele zak chips leeg. Ook verveling is een veel voorkomende oorzaak van emotioneel eetgedrag. Zelfs als je het druk hebt, kan verveling ervoor zorgen dat je gaat eten, omdat je werk niet uitdagend genoeg is. Perfectionisme en een onrustig gevoel kunnen ook triggers zijn voor emotioneel eetgedrag. Emoties willen ons vaak iets duidelijk maken. Als je hier niet naar luistert en er niets mee doet, ontstaat er steeds meer wrijving en krijg je er steeds meer last van. Het bijhouden van een dagboek kan een eerste stap zijn om meer inzicht in je emoties te krijgen. Schrijven ordent je hoofd, geeft je zelfinzicht en helpt je woorden te geven aan je emoties. Als je emoties onder woorden kunt brengen, krijg je er meer grip op. Het kost tijd en oefening om nieuwe gewoontes aan te leren, dus wees geduldig met jezelf. Als je veel last hebt van emotie-eten of overeten, is het aan te raden om hulp in te schakelen van een goede therapeut of coach.”
Ook interessant: in dit artikel geven we je 5 manieren om jezelf te troosten, zónder eten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.