Je komt het bijvoorbeeld tegen in croissants, de maanzaadrol, de Duitse lekkernij Germknödel, de maanzaad-citroencake en op afbakbroodjes: blauwmaanzaad. Deze kleine, blauwgrijze zaadjes worden al eeuwenlang gebruikt in diverse keukens. Ze zijn veelzijdig, voedzaam en een tikkeltje merkwaardig.
1. Maanzaad komt van de maanbol
Blauwmaanzaad is het zaad van de bolpapaver (Papaver somniferum). De bloem van deze plant bevat een bol die ook wel de maanbol wordt genoemd. In deze bol ligt het blauwmaanzaad opgeslagen.
2. Veel goede voedingsstoffen
Maanzaad bevat fytonutriënten oliezuur en linolzuur. Dit zijn onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren dragen bij aan een normale functie van het hart en de hersenen. Daarnaast bevatten de zaadjes vezels, antioxidanten, vitamine B, calcium en fosfor.
3. Je kunt high worden van maanzaad
Naast deze voedingsstoffen bevat maanzaad ook een kleine hoeveelheid opium. Van deze stof wordt onder andere morfine en heroïne gemaakt. Geruststelling: je moet kilo’s maanzaad eten om deze effecten te merken. Een broodje (of een heel brood) met maanzaad kun je gerust eten.
4. Door maanzaad kan een dopingcontrole positief uitslaan
Hoewel je een flinke hoeveelheid maanzaad moet binnenkrijgen om een effect van de opium te ervaren, slaat een dopingcontrole wel positief uit na inname van een kleine hoeveelheid maanzaad. Deze controles zijn veel gevoeliger dan een reguliere drugscontrole. Sporters opgepast dus!
5. Maanzaad is meer dan een topping
Maanzaad wordt in broodproducten vaak gebruikt als topping om het brood er mooi uit te laten zien. Maar maanzaad kan voor veel meer toepassingen worden gebruikt. In een smeuïge vruchtencake doen de zaadjes het bijvoorbeeld goed om extra bite aan de cake te geven. Daarnaast kun je gemalen maanzaad gebruiken als verdikkingsmiddel in sauzen of jam.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.