Ben je aan het sniffen en snotteren? Denk dan eens aan zink. Dit mineraal kun je zien als één van de poortwachters van het immuunsysteem. Zo is aangetoond dat zink de duur van een verkoudheid kan verminderen. Net wat je wil als je grieperig bent. Alleen, hoe krijg je genoeg van dit mineraal binnen? Wij geven tips.
‘Hoeveel gram zink heb je per dag nodig?’, vraag je je misschien af. Volgens het Voedingscentrum moeten vrouwen streven naar 7 gram per dag en mannen naar 9 gram per dag. Goed nieuws: hier zit je sneller aan dan je denkt. Waarschijnlijk smokkel je het zelfs ongemerkt dagelijks je voedingspatroon binnen.
5 tips voor meer zink op je bord
1. Trakteer jezelf op oesters
Zoek je een reden om jezelf op oesters te trakteren? Houd dan in gedachte dat deze lekkernij veel zink bevat. Er zijn geen andere voedingsmiddelen op de wereld die net zo rijk zijn aan dit mineraal. Als je griezelt van rauwe oesters, is het een idee om een andere bereidingswijze te proberen. Zo kun je deze zeevrucht ook goed stomen, gratineren of in een soep verwerken.
2. Eet een hardgekookt ei als vieruurtje
Vier uur is de tijd van knorrende magen. De lunch is al een even geleden en het duurt ook nog een paar uur tot het avondeten. Een goede manier om je trek dan te stillen, is met een hardgekookt ei. Deze snack zit vol eiwitten – hallo stabiele bloedsuikerspiegel! – vitaminen, omega 3-vetzuren en de mineralen ijzer, fosfaat en zink. Doe er een likje sambal of wasabi op voor wat pit of verse kruiden voor extra vitaminen.
3. Ontbijt met havermout met zaden en pitten
Havermout is niet voor niets een populair ontbijt. Naast dat goedkoop is en je er eindeloos mee kunt variëren, geeft het energie en maakt het je darmen en hart blij. Nóg een reden om met dit volkoren graan de dag te beginnen, is dat je zo zink binnenkrijgt. Geen grote hoeveelheid, maar alle kleine beetjes helpen. Voeg je aan je dampende kommetje pompoenpitten, lijnzaad en hennepzaad toe, dan zit je zo aan je dagelijkse portie zink. Ben je geen fan van een warm ontbijt? Maak dan zelf granola.
4. Kies eens voor lever als je vlees eet
De tijd dat er iedere dag vlees op het menu stond, is in veel huishoudens lang verleden tijd. Iets waar wij, de redactie van Gezondnu, erg blij mee zijn. Wil je toch vlees eten? Kies dan eens voor biologische lever. Dit orgaanvlees is extreem voedzaam, duurzamer dan ‘gewoon’ vlees en bevat een grote hoeveelheid zink. Orgaanvlees lekker klaarmaken is meteen een leuke uitdaging. Veel mensen vinden dit lastig.
5. Stop standaard noten in je tas voor extra zink
Om de zuigende kracht van de snacks op het station te weerstaan, is het slim om standaard een bakje met noten in je tas te stoppen. Niet alleen is het zo makkelijker om ongezonde snacks links te laten liggen, je krijgt ook meteen wat zink binnen. De noot die het rijkste is aan dit mineraal is de cashewnoot, op twee staat de pecannoot. Hier kun je ook lekkere energy-balls van maken.
Veel voedingsstoffen zijn onmisbaar voor je lichaam. Alleen, hoe kom je aan je dagelijkse portie? Wij laten je in deze rubriek zien hoe dit een eitje wordt (soms letterlijk) en je jouw gezondheid een boost geeft.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.