Je haar wassen is waarschijnlijk een klusje wat je even – hup – doet. Shampoo in je haar, uitspoelen en klaar. Dat snel niet altijd beter is, bewijzen deze veelgemaakte fouten bij het wassen van je haar. Aan welke van deze vijf maak jij je ongemerkt schuldig?
Fout 1: Je haar wassen met een shampoo met agressieve ingrediënten
“Wat beter voor het milieu is, is ook beter voor je haar”, vertelt opleider in de kappersbranche Annie Kok van Haarvriendelijk. “Laat shampoos met agressieve ingrediënten links liggen. Agressieve reinigers strippen je haar en huid van natuurlijke vetten. Dat is zonde, want deze vettige stoffen zijn juist zo belangrijk voor een gezonde haardos. Dat een shampoo met een agressieve reiniger goed schuimt, betekent trouwens niet dat je haar extra schoon wordt. Schuim droogt je huid alleen maar meer uit.”
Nieuwe shampoo nodig? Annie geeft tips om een miskoop te voorkomen: “Kijk of er op de ingrediëntenlijst geen Sodium Lauryl Sulfate en Sodium Laureth Sulfate staat. Deze reinigers zijn het meest agressief. Let ook op dat een shampoo geen Sodium Chloride bevat. Dit is keukenzout en droogt je haar uit en beschadigt gekleurd haar. Siliconen en copolymeren zijn ook iets om op te letten, deze microplastics zijn heel schadelijk voor het milieu. Een natuurlijke shampoo is altijd de beste keus. Niet alleen voor je haar en huid, maar ook voor het milieu.”
Fout 2: Niet voorzichtig genoeg je haar wassen
“Je kunt je haar goed vergelijken met een duur wollen truitje. Zo’n truitje stoppen we met speciaal wasmiddel in de wasmachine, op een kort programma, op een lage temperatuur en laten we liggend drogen. Je haar mag dezelfde vipbehandeling. Net zoals je truitje is het namelijk gemaakt van vezels. Vezels die je op eenzelfde manier kunt beschadigen. Het grote verschil is dat je een wollen truitje opnieuw kunt kopen, maar haarvezels niet. Daarom is het belangrijk om je haar voorzichtig te wassen. Houd je douchebeurt kort en zet de temperatuur van het water een tandje lager. Warm water zorgt ervoor dat de haarschubben open gaan staan. Hoe langer je haar in contact met warm water is, hoe meer het open gaat staan. Het wordt dan kwetsbaarder en raakt na het wassen sneller beschadigd. Douche daarom niet te warm en spoel je haar op het einde uit met koud water. Hierdoor sluiten de haarschubben wat en gaat het minder pluizen en klitten.”
Fout 3: Shampoo over je hele haar aanbrengen
“We wassen ons haar om de hoofdhuid te reinigen. De lengten en de punten van je haar reinigen tijdens het uitspoelen vanzelf mee. Probeer shampoo daarom alleen aan te brengen op je hoofdhuid. Iedere dag je haar wassen, is niet nodig. De meeste mensen hebben genoeg aan twee keer in de week de hoofdhuid reinigen. Mensen met een hele droge huid kunnen prima eens in de week hun haar wassen.”
Fout 4: Conditioner op je hoofdhuid aanbrengen
“Na het wassen is het haar zwakker, waardoor het sneller beschadigt en breekt. Voordat je je haar gaat kammen, is het daarom belangrijk om eerst conditioner te gebruiken. Een conditioner zorgt ervoor dat je haarschubben weer sluiten en voorkomt dat je haar pluist, klit en niet glanst. Je haar wassen zonder een conditioner te gebruiken, is niet verstandig. Je haar blijft te kwetsbaar en zal sneller beschadigen. Vind je een conditioner gebruiken te veel werk, dan zijn er geweldige leave-in producten te koop die je haar verzorgen én beschermen.”
“Een conditioner brengt je aan op de delen van het haar waarvoor het bedoelt is: de lengte en de punten. Dus niet op de hoofdhuid. Een conditioner hecht zich aan het haar, dat is ook de bedoeling van het product. Het vult zwakke delen aan en zorgt ervoor dat je haarschubben sluiten. Een conditioner hoort niet op je hoofdhuid, want die hoort na het wassen te kunnen ademen.”
Fout 5: Je haar droogwrijven in plaats van droogdeppen
“Let er op dat je tijdens het afdrogen het haar niet droogwrijft maar droogdept. Je kunt hier een oud t-shirt of een hydrofiele doek voor gebruiken. Dat is een stuk haarvriendelijker dan de meeste handdoeken die we gebruiken.”
Annie Kok is de oprichter van Haarvriendelijk.nl en het netwerk voor haar- en hoofdhuidspecialisten: ‘De Haarvriendelijke Kapper’. Aangesloten gecertificeerde Haarvriendelijke Kappers vind je hier.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.