Van een lichtgele gloed tot bijna donkergeel. Als je goed kijkt, heeft (bijna) niemand spierwitte tanden. Veel mensen laten daarom hun tanden een tintje lichter bleken. Maar wat is de echte reden dat je tanden verkleuren? En is het een fabel dat gele tanden sterker zijn? Dit is de waarheid over de kleur van je tanden!
Er wordt wel gezegd dat we als eerste naar de ogen kijken en daarna naar de glimlach van iemand. Maar wees eerlijk; wie heeft er nou wel een spierwitte, kaarsrechte, tandpastalach? Gelukkig is er niets mis met tanden die er van dichtbij (of zelfs van ver weg) geel uitzien of een beetje scheef staan. Maar hoe komen je tanden aan deze kleur?
Daarom zijn je tanden geel
Je tanden verkleuren niet van de één op andere dag, heel logisch. Er zijn wel twee soorten verkleuringen te onderscheiden:
Extrinsieke verkleuring: Uitwendige verkleuring, of kleurverandering van het tandoppervlak, ontstaat doordat kleurstoffen in het laagje tandplak op je tanden doordringen. Deze verkleuring zit dus meer op je tanden. Kleurstoffen kunnen op verschillende manieren in je mond komen. Het gaat om verschillende kleurstoffen, zoals synthetische kleurstoffen, tannine (zoals in wijn en thee) en natuurlijke voedingskleurstoffen. Maar ook door kleurstoffen in medicijnen en roken.
Intrinsieke verkleuring: Deze tandverkleuring ontstaat niet aan de oppervlakte, maar binnenin het glazuur of tandbeen. Dit kan zelfs bij het melkgebit al optreden. Medicatie, een aandoening van de alvleesklier of ouderdom kan de oorzaak zijn. Intrinsieke verkleuring kan ook een gevolg zijn van een slag of barst van de tanden.
Andere veel voorkomende oorzaken:
- Zure voedingsmiddelen en zoetigheid (dit zorgt ook dat het tandglazuur slijt)
- Tandsteen, hierdoor worden je tanden grijsgeel
- Een slag of barst, die ontstaat door knarsetanden, een valpartij of verwonding
- Roken
- Genetische aanleg
- Slechte mondhygiëne met als gevolg tandplak of tandsteen
- Vullingen
Doorschijnend glazuur
De kleur van je tanden wordt niet alleen door het glazuur bepaald, maar ook de kleur van het tandbeen en de dikte van de glazuurlaag heeft invloed op de kleur. Dit komt omdat het glazuur lichtdoorlatend is.
Zijn gele tanden sterker?
Er wordt vaak gezegd dat lichtgele tanden sterker zijn, maar is dit wel waar? Ja! Wanneer je tanden geler zijn, bevatten ze meestal meer glazuur. En glazuur is de beschermlaag die je tanden niet kunnen missen.
Weg beschermlaagje
Door zuren kunnen gaatjes en tanderosie ontstaan en door tanderosie slijt het glazuur versneld. Glazuur beschermt je tanden tegen gaatjes. Is dit beschermlaagje weg, dan zal je glazuur nooit meer terugkomen en moet het worden gerestaureerd.
Optisch bedrog – Lipstick!
Je tanden lijken optisch witter als je de juiste kleur lipstick gebruikt.
Wel kopen: dieprode kleuren of een kleur met een blauwe ondertoon.
Niet kopen: fel oranje, rood met een gele ondertoon of lichtroze.
Best gek: we doen onze stinkende best om gezond te eten, maar staan nauwelijks stil bij alle goedjes die we bij de tandarts doorslikken. Met dit stappenplan zorg jij voor een gezond gebit!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.