Hoewel veel vrouwen anticonceptie gebruiken, is er nog veel onwetendheid over de verschillende methoden. Tijd voor verheldering dus! We vroegen gynaelogen Barbara Havenith en Dorothee Struck wat iedereen moet weten over anticonceptie.
1. Het is belangrijk bewust te zijn van de bijwerkingen van anticonceptie
“Iedere vrouw ervaart de effecten van anticonceptie op een andere manier”, zegt gynaecoloog Barbara Havenith. “Jij kunt er neerslachtige gevoelens door krijgen, terwijl een andere vrouw nergens last van heeft. Voor veel vrouwen biedt de pil een uitkomst. Zo hebben ze tijdens de menstruatie geregeld minder last van bloedverlies, buikpijn of hoofdpijn. Deze lichamelijke klachten kunnen voor een aantal vrouwen zo belemmerend zijn dat de pil voor hen juist een positieve uitkomst is. Hoewel het wel belangrijk is dat vrouwen zich bewust zijn van de eventuele bijwerkingen die de pil kan veroorzaken. Zo vergroot de pil de kans op trombose, al is deze kans nog steeds niet schrikbarend hoog. Wanneer je rookt of de veertig passeert, wordt de pil wel afgeraden. De kans op trombose wordt daarmee namelijk nog groter.”
“Doordat de pil de beschikbare hoeveelheid testosteron halveert, kun je wel minder zin krijgen om te vrijen. Testosteron zorgt namelijk onder andere voor zin in seks. En doordat je lichaam harder moet werken om de synthetische hormonen die de pil geeft af te breken, kunnen er vitaminetekorten ontstaan. Zoals tekorten aan vitamine B12, B6, magnesium of zink. Vrouwen die geen klachten ervaren van hormonale anticonceptie zoals de pil hoeven dus niet te stoppen. Het is echter wel goed om bewustwording te creëren wat betreft anticonceptie, zodat je ook weet wanneer je klachten ervaart dat die door de pil kunnen komen. Lees je dus goed in voor je een beslissing neemt over welke anticonceptie jij wilt gebruiken.”
2. Het aantal vrouwen dat de pil slikt neemt af
Het aantal vrouwen dat de pil slikt neemt elk jaar af, maar nog steeds is het veruit de meestgebruikte anticonceptiemethode. Zo’n 42 procent van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd slikt de pil. Barbara: “Meestal schrijven artsen de pil voor omdat deze op nummer één in de richtlijn staat. Door korte consulten is er vaak te weinig tijd voor een uitgebreide uitleg over de voor- en nadelen van de pil en welke klachten het slikken met zich mee kan brengen, zoals somberheid. Hierdoor weten vrouwen vaak niet dat hun klachten door de hormonale anticonceptie kunnen komen.”
3. De prikpil, implanon en spiraaltjes bevatten minder hormonen dan de pil
Voor wie besluit te stoppen met de pil, zijn er verschillende hormonale alternatieven. Zo heb je de prikpil, waarbij je iedere drie maanden een staafje in je bovenarm laat injecteren. Of de hormoonspiralen – de Mirena of de Kyleena – die net als de prikpil dagelijks een kleine hoeveelheid synthetische hormonen afgeven aan je lichaam. Het spiraaltje zelf, een klein kunststof voorwerpje dat in de baarmoeder wordt gebracht, verhindert ook de innesteling. De pil levert zogezegd twee synthetische hormonen aan het lichaam: oestrogeen en progestageen. De prikpil, Implanon en de hormoonspiralen geven alle drie slechts één hormoon af aan het lichaam: progestageen. Ze bevatten daardoor minder hormonen en kunnen minder of andere bijwerkingen veroorzaken dan de pil. “Het kan zijn dat de pil niet prettig voor je is, maar je van de Implanon nergens last van hebt. Het belangrijkste is in elk geval dat je op de hoogte bent van alle voor- en nadelen van de anticonceptie. Zo kun je een overwogen keuze maken wat het beste past bij jou”, tipt Barbara.
4. De behoefte naar hormoonloze anticonceptie groeit
“De behoefte naar hormoonloze anticonceptie groeit de laatste tijd enorm”, vertelt gynaceoloog Dorothee Struck. “Tegenwoordig willen steeds meer mensen natuurlijker leven. Je ziet bijvoorbeeld ook meer mensen die vegetarisch of veganistisch worden. Hormoonloze alternatieven zijn vaak ook beter voor het milieu dan bijvoorbeeld de pil. Bij het slikken van de pil plassen vrouwen stoffen uit die bij het zuiveren van ons water niet goed afgebroken kunnen worden. Hierdoor is het niet de meest duurzame anticonceptiemethode. Dat kan voor vrouwen een overweging zijn om over te stappen. Daarnaast willen veel vrouwen hun lichaam leren kennen zonder hormonen en ervaren sommige vrouwen klachten door de hormonen die in hormonale anticonceptie zitten.” Het vrouwencondoom is een voorbeeld van een hormoonloze anticonceptie. Hier lees je meer over dit voorbehoedsmiddel.
5. De kans op onvruchtbaarheid door de koperspiraal is kleiner dan gedacht
Er is een tijd geweest dat artsen terughoudend waren met het plaatsen van de koperspiraal (zonder hormonen) bij vrouwen die nog niet zwanger zijn geweest. Dorothee: “Er werd toen gedacht dat het koperspiraaltje voor onvruchtbaarheid kon zorgen. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat deze kans verwaarloosbaar is. Het is echter wel belangrijk om de eerste vijf dagen na het plaatsen extra te letten op de vaginale hygiëne. Vermoed wordt dat de onvruchtbaarheidsgevallen veroorzaakt werden door nalatigheid in hygiëne. Zo moet je nooit anale seks hebben en daarna vaginale, maar na het plaatsen van de koperspiraal is dit extra belangrijk.” De koperspiraal is echter niet geschikt voor vrouwen met endometriose en als je een koperallergie hebt. Ook wanneer je al heftige bloedingen hebt tijdens je menstruatie is een koperspiraal niet altijd een geschikte optie.
Meer Gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.