Als je je moe, verdrietig, gestrest of lamlendig voelt, is het heel verleidelijk om een zak chips open te trekken of een reep chocola aan te breken. Niets lijkt je dan beter te troosten dan je favoriete snack. Maar wist je dat het meeste troosteten je stemming niet verbetert, maar eerder verslechtert? Wij presenteren daarom troosteten 2.0.
Roomijs met chocoladesaus, pindarotsjes of friet met een klodder mayo. Iedereen heeft wel iets dat hij of zij graag eet in tijden van misère. Maar hoe verleidelijk het ook is om naar dit soort eten te grijpen als we ons lamlendig voelen, het werkt niet. Het werkt zelfs averechts.
Zoet doet je humeur niet goed
Dat veel troosteten je van de regen in de drup brengt, heeft twee oorzaken. Allereerst komt dat door het soort eten waarmee we ons troosten. Bij tegenslag kiezen we niet voor sla, maar voor de onweerstaanbare combinatie van zoet en vet. Waarschijnlijk omdat de herinnering van die troostende moedermelk (zoet en vet), sterk gekoppeld is aan de gevoelens van troost en geborgenheid. Dus liefdesverdriet of bus gemist? Dat is een reep chocolade, een muffin of een donut.
De suiker in deze snacks zorgt voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, waardoor je een stoot nieuwe energie hebt en je even beter voelt. Er is alleen een maar: die suiker verdwijnt snel uit je bloedbaan, met een flinke energiedip als gevolg. Tegelijk met het dalen van je bloedsuikerspiegel, daalt ook je humeur. Binnen no time voel je je nóg lamlendiger en moet je je inhouden om de keukenkastjes niet verder te plunderen. Het eten van zoet doet je humeur dus niet goed. Niklas Ekstardt en Henrik Ennart, schrijvers van het boek ‘Gelukseten’, noemen zoetigheid daarom restauratieve geneeskunde: ze lossen het probleem voor even op, maar na een tijdje wordt het alleen maar erger.
Je darmen functioneren slechter door stress
Voel je je gestrest, ook dan kun je jezelf het beste niet troosten met eten. Door stress komt er namelijk adrenaline vrij. Een stof die je spieren en hersenen activeert, maar je darmen even op stil zet. Je spijsvertering komt dan even op de laatste plaats. Meer eten (stress-eten!) is dus juist om die reden een slecht idee.
Dit troosteten verbetert je stemming wél
Wat is dan wel een goed idee om te eten als je je moe, gestrest of gewoon ‘mweh’ voelt? Wij geven je een boodschappenlijstje:
1. Pure chocolade
Een stuk pure chocolade (70 procent cacao of meer) is altijd goed. In chocolade zit tryptofaan. Dat is een aminozuur dat door het lichaam wordt omgezet in het gelukshormoon serotonine. Daarnaast bevat pure chocola magnesium. Hét anti-stressmineraal dat kalmerend werkt en je spieren en bloedvaten helpt ontspannen.
2. Een hand noten
Voor een stabiele bloedsuikerspiegel, en dus een stabiel humeur, is een handje noten een goede snack. Ook helpen de B-vitamines in noten bij de aanmaak van serotonine en zorgen ze dat de bijnieren goed werken. In tijden van stress kunnen je bijnieren wel een extra steuntje in de rug gebruiken.
3. Een volkorenboterham met zalm
Volkorenbrood zorgt voor een langzame stijging van je bloedsuikerspiegel en is een goede bron voor vezels. Als je gestrest bent, is het extra belangrijk om voldoende vezels te eten. Vezels geven je trage spijsvertering dan weer een slinger. Zalm bevat belangrijke omega-3-vetzuren. Deze vetzuren zijn een belangrijke bouwstof voor de hersenen, verminderen de productie van het stresshormoon cortisol en spelen een rol bij de aanmaak van serotonine. En wist je dat in zalm ook vitamine D zit? Deze vitamine helpt ook tegen spanning. Voeg aan je boterham nog een plakje avocado toe voor gezonde portie magnesium.
4. Gegrilde broccoli
Bij troostvoedsel denk je misschien niet meteen aan gegrilde broccoli. Tijd om daar verandering in te brengen! Broccoli is een goede bron van vitamine C. Een vitamine waar je in stressvolle situaties meer van verbruikt. Ook zit in broccoli foliumzuur; een belangrijke vitamine voor je immuunsysteem en een gezonde weerstand tegen stress. Plus: in broccoli zit het anti-stressmineraal magnesium. Als je van de gegrilde broccoli iets meer troosteten wilt maken, dip het dan in een zelfgemaakte yoghurtsaus of giet er een kaassaus over.
5. Hummus met wortels
Er zijn redenen genoeg om wortels te eten: vezels, vitamine C, vitamine B en kalium. Dip je deze supergroente in hummus, dan maak je je snack nóg gezonder. Kikkererwten zorgen voor een langzame stijging van je bloedsuikerspiegel, zitten boordevol vezels en eiwitten. De combinatie wortels en hummus zorgt er dus voor dat je lang geen trek hebt. Ook lekker: gegrilde kikkererwten uit de oven. Een soort borrelnootje, maar dan gezond.
En denk ook eens aan:
- Linzensoep
- Chili sin carne
- Banaan met pindakaas
- Dadels met geitenkaas
- Bananenpannenkoeken
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.