Een écht lekkere tosti herken je uit duizenden. Het brood is knapperig en de kaas perfect gesmolten. Alleen is zo’n hemelse tosti bakken nog niet zo eenvoudig. Want: ga je voor een tosti-ijzer of een pan? En welke kaas smelt nu het beste? Wij ontrafelen de geheimen van deze klassieker.
Veel gerechten lijken op het eerste oog heel eenvoudig, maar zijn het niet. Neem de pannenkoek. De ingrediënten zijn allersimpelst, maar achter het bakken schuilt een hele logica. Hetzelfde geldt voor de tosti. Iedereen kan er één maken, maar lang niet iedereen maakt een écht lekkere tosti. Zo is het belangrijk dat het brood knapperig is, maar niet droog. En de kaas moet smeuïg zijn, maar wel genoeg smaak hebben. Kortom: een lekkere tosti is meer dan twee boterhammen en een plak kaas. Deze tips maken van jou een professionele tostibakker.
Stap 1: Gebruik een pan, geen tosti-ijzer
Dankzij het tosti-ijzer ligt er binnen een paar minuten een tosti op je bord. Alleen wordt je tosti veel lekkerder als je hem ouderwets bakt in een pan. Het kost iets meer tijd, maar je smaakpapillen zijn je dankbaar. Let erop dat de bodem van de pan niet te dun is. Met een dikke bodem wordt de warmte beter verdeeld en je tosti mooi goudbruin.
Stap 2: Koop het lekkerste brood voor een tosti
Dat een tosti het lekkerste smaakt met wit brood, daar is bijna iedereen het over eens. Houd bij het kopen van het brood rekening met de stevigheid. Hoe steviger het brood, hoe lekkerder de tosti wordt. Daarom zweren veel mensen bij zuurdesembrood. Koop liever niet te dik brood. Een tosti van twee dikke boterhammen ziet er dan wel smakelijk uit, maar het duurt een stuk langer voordat de kaas smelt. Je loopt dan het risico dat je brood zwart is, terwijl de kaas nog niet gesmolten is. Kies liever geen brood met te veel gaten, want anders loopt de kaas er zo uit.
Heb je twee boterhammen van gisteren over? Gebruik deze dan. Ouder brood is iets steviger en daarom heel geschikt om een tosti van te maken.
Stap 3: Kies de juiste kaas
Een tosti staat of valt met de juiste kaas. Wetenschappers van de American Chemical Society ontdekten dat kazen met een lage pH-waarde makkelijker smelten. Het schijnt dat jonge en extra belegen kaas de perfecte pH-waarde hebben voor een tosti. Als je van iets meer pit houdt, zijn gruyère en manchego een aanrader. Je kunt de kazen natuurlijk ook mixen. Voeg bijvoorbeeld een plakje mozzarella of cheddar toe. Leg de kazen met een hogere pH-waarde tussen de kazen met de beste pH-waarde. Zo smelt de kaas er mooi omheen.
Door de kaas te raspen voordat je het op de boterham legt, smelt het sneller. Een ouderwets trucje: voeg een beetje maizena aan je geraspte kaas toe. Het vet blijft dan in de kaas, waardoor het brood niet te vet wordt.
Stap 4: Bak je tosti met zorg
Nu je de ingrediënten hebt verzameld, is het tijd om de tosti te bakken. Voordat je de boterhammen in de pan legt, moet je nog één keuze maken: gebruik je liever mayonaise of boter? Als je een laagje boter op de buitenkant van de boterhammen smeert, wordt je tosti lekker knapperig. Je hoeft dan (bijna) geen boter of olie meer te gebruiken. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Je kunt de boterhammen ook insmeren met mayonaise. Het maakt je tosti ook goudbruin en voegt een beetje smaak toe. Of ga helemaal los: smeer boter aan de binnenkant van je tosti en mayonaise aan de buitenkant. Niemand zei dat een de perfecte tosti gezond is!
Goed om te weten voordat je gaat bakken:
- Laat de pan op laag vuur goed warm worden.
- Heb je je boterhammen ingesmeerd met boter en/of mayonaise? Dan hoef je waarschijnlijk geen boter of olijfolie in de pan te doen. Doe hier anders een klein scheutje van in de pan, laat het goed warm worden en verdeel het over de bodem met een spatel.
- Bak je tosti zo’n vier minuten per kant op laag tot middelhoog vuur. Je tosti is klaar als de kaas helemaal gesmolten is en het brood goudbruin.
- Je tosti wordt mooi gelijkmatig bruin als je er tijdens het bakken een plank of ovenschotel op legt.
- Voeg je toppings toe die nat zijn, zoals tomaat? Dan is het slim om de boterhammen eerst even te grillen. Zo blijft het brood krokant.
Stap 5: Probeer een variatie op de klassieke tosti
Er is niets mis met een klassieke tosti met kaas of met kaas en ham. Maar er zijn veel meer lekkere en creatieve combinaties. Zoals:
- Mozzarella + tomaat + pesto
- Kaas + tomaat + tijm
- Geitenkaas + chorizo + ui
- Cheddar + chorizo + jalapeño peper
- Pindakaas + banaan
- Appel + rozijnen + kaneel
- Roomkaas + zalm + bieslook
- Spek + kaas + paprikapoeder
- Kaas + kip + paprika
- Geitenkaas + cranberry +tijm
- Brie + honing + rucola
- Prei + pesto + kipfilet
- Ham + kaas + ananas
- Avocado + geitenkaas
- Gorgonzola + gruyere + cheddar
Stap 6: Varieer met de saus
Ketchup is een klassieker, maar probeer ook eens het kruidige broertje: curry. Of wat dacht je van knoflooksaus, chilisaus, pindasaus, mosterd of een likje pesto? Je kunt natuurlijk ook je eigen tostisaus maken met anderhalve eetlepel mayonaise, een theelepel curry en een theelepel (grove) mosterd.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.