Badslippers aan, handdoek mee en je bent klaar voor een dagje wellness. Maar voordat je van sauna naar sauna rent, is het goed om te weten wat de do’s en de don’ts zijn. Dit stappenplan helpt je het maximale uit je saunabezoek te halen.
Wist je dat het weinig effect heeft om jezelf één keer per jaar te trakteren op een verwendag? Het advies als je wilt profiteren van het ‘sauna-effect’ (natuurlijk wil je dat!): ga meerdere keren per jaar. Het beste zou zelfs zijn om één keer per week te gaan. Als je regelmatig de sauna bezoekt, boost je je weerstand. Je wordt minder gevoelig voor infecties en temperatuurverschillen. Hartstikke gezond dus, maar hoe pak je een saunabezoek het beste aan?
Stap 1: Begin met een warm voetenbad
Ga bij aankomst eerst naar het toilet en douche daarna met zeep. Droog goed af; dit bevordert de transpiratie. Begin je saunabezoek altijd eerst met een warm voetenbad. Dat brengt de bloedcirculatie op gang.
Stap 2: Kies de minst hete sauna
Veel mensen zijn geneigd om meteen het Turks stoombad of Sanarium in te duiken, maar het is beter om te beginnen met een minder hete sauna. Door rustig te beginnen, kun je makkelijker ontspannen. Daarnaast is het voor je lichaam minder stressvol als je eerst mild opwarmt in plaats van meteen een hete sauna neemt.
Stap 3: Luister naar je lichaam
Kies een sauna en begin met de opwarming. Het gevolg: je begint te zweten en scheidt afvalstoffen uit die diep in je lijf liggen opgeslagen. Op het moment dat je lichaam het aangeeft – je krijgt een versnelde hartslag, kippenvel of begint je ongemakkelijk te voelen – verlaat je de ruimte. Beginners die nog niet gewend zijn om naar hun lichaam te luisteren, kunnen een tijd van acht tot twaalf minuten aanhouden.
Stap 4: Koel eerst buiten af
Om het effect van de sauna – het uitscheiden van afvalstoffen – te laten uitdeinen, loop je eerst even naar buiten. Je geeft dan je lichaam de kans te normaliseren. Dit hoort nog bij het saunabad.
Stap 5: Drink niet te veel
Drink tussen de saunagangen door niet veel. Als je dat wel doet, worden vochtreserves aangevuld die juist uitgezweet moeten worden.
Stap 6: Neem een douche
Koel na de milde opwarming af met een lauwe douche. Bewaar het dompelbad of de stortemmer voor na een hete sauna. Geef je lichaam de tijd om goed af te koelen. Hoe groter de temperatuurswisselingen, des te groter is het therapeutische effect. Spring na het afkoelen niet direct in een bubbel- of kruidenbad; dat doet het sauna-effect teniet. Door de sauna is het lichaam aangezet tot het uitscheiden van toxines en afgeven van warmte.
Stap 7: Ontspan na de sauna
Na een sterke afkoeling heeft het lichaam minstens vijftien tot dertig minuten rust nodig om te herstellen. Daarna voel je je fit en krijg je energie. Om de daadwerkelijke uitwerking van de sauna op je welzijn te ervaren, zal je tussen elk saunarondje door voldoende moeten ontspannen. Dus ren niet van sauna naar sauna en van bad naar bad, maar maak keuzes. Je kunt niet alles op een dag doen.
Stap 8: Neem opnieuw een voetenbad
Neem tot slot weer een warm voetenbad om je lichaamstemperatuur te reguleren.
Stap 9: Begin een nieuwe saunaronde
Als je voldoende tot rust bent gekomen en voelt dat je klaar bent voor een nieuw saunarondje, kun je opnieuw dezelfde stappen volgen. Het voetenbad heb je al genomen, dus stap één kan worden overgeslagen. Dit keer kun je kiezen voor een wat hetere sauna. Ga bijvoorbeeld naar de Finse sauna voor een reinigend effect. Naast een gunstige werking op de psyche, heeft deze sauna – waar het zo’n tachtig graden is – een intensief reinigend effect op het lichaam. Probeer als het even kan een liggende houding aan te nemen zodat je lichaam gelijkmatig opwarmt.
Stap 10: Sluit de dag af met een koude douche
Na een saunadag zou je je verfrist, ontspannen en gereinigd moeten voelen. Toch maken veel saunagangers aan het eind van de dag een fundamentele fout: voordat ze naar huis gaan, douchen ze zich nog warm af en stappen nazwetend in hun kleding. En dat is jammer, want op die manier gaat het verkwikkende effect van de sauna verloren. Maak daarom ook aan het eind van de dag het saunarondje af. Douche koud af, neem een voetenbad en rust uit voor je je aankleedt.
Een dagje naar de sauna is heerlijk, maar kan behoorlijk prijzig zijn. Tóch zin in een relaxed spamoment? Ga thuis aan de slag! Wij geven je tips voor een betaalbare thuisspa.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.