Gezond haar groeit uit een gezonde hoofdhuid. En een hoofdhuid hoort schoon én gezond te zijn, als Annie Kok vraagt. Zij is opleider in de kappersbranche. Dé persoon dus om antwoord te geven op de vraag: wat zijn de beste tips om je hoofdhuid gezond te maken en te houden?
Annie Kok: “Je hoofdhuid heeft dezelfde verzorging nodig als je gezicht en handen. Dat houdt in: reiniging, voeding, zuurstof en bescherming tegen uitdrogen. Een afgestemde hoofdhuidverzorging kan ervoor zorgen dat de huid een gezond hoofdhuidmilieu krijgt en behoudt. Want, om je haar gezond te laten groeien heeft het een gezond leefklimaat nodig. Een slechte conditie van de hoofdhuid leidt dan ook vaak tot een toename van haaruitval en dunner wordend haar. Genoeg redenen dus om je hoofdhoofd goed te verzorgen.”
Tip 1: Gezonde hoofdhuid? Ga voor een gezonde leefstijl
“Net als met de huid over de rest van je lichaam heeft de hoofdhuid vocht nodig. Voldoende drinken helpt de huid gehydrateerd te houden. Ook gezond eten met de juiste voedingsstoffen is belangrijk. Van voldoende eiwitten en de juiste vetten tot genoeg vitamines en mineralen uit groenten en fruit. En bedenk: alleen iemand die gezond is zal een gezonde huid hebben. Het lichaam kiest namelijk allereerst voor de vitale organen. Die krijgen eerst alles wat ze nodig hebben. Pas daarna krijgen onze haren, nagels en huid de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Vandaar dat mensen die ziek zijn, te weinig voeding tot zich nemen of dit niet goed kunnen verteren snel merken dat hun huid anders is en het haar dunner wordt. Als het gaat over het uitdelen van gezonde stofjes, staan huid en haar achteraan.”
Tip 2: Neem je wasgewoonten onder de loep
“Kappers zien het heel vaak: slechte wasgewoonten. Het aanleren van de juiste wasgewoonten, het kiezen van de juiste producten, op een goede manier reinigen van de hoofdhuid (en niet alleen het haar wassen) helpt enorm als het gaat over het behoud van een gezonde hoofdhuid. Een goede haarverzorgingsroutine is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid, ook het vermijden van agressieve chemische behandelingen op je haar of hoofdhuid, vooral als je huid gevoelig is. En, als je kiest voor het kleuren of omvormen van het haar, laat dan de specialistische kapper dit uitvoeren. Een kapper die weet wat hij of zij doet, keuze heeft qua aanbod ook als het gaat over natuurlijkere en minder schadelijke producten. Heel belangrijk als het gaat over een gezonde hoofdhuid. Kies je ‘behandelaar’ zorgvuldig. Want een goede kapper weet veel over de huid en kan jou hierin adviseren en helpen.” Wil je weten welke valkuilen je het beste kunt voorkomen bij het wassen van je haar? Je leest het hier.
Tip 3: Kies je verzorgingsproducten zorgvuldig
De gezonde balans op de hoofdhuid is verstoord als de huid vettig is, jeukt of droog en schilferig is. De uitdaging is om het tij te keren en terug te gaan naar gezondheid. Dat lukt niet snel met de consumentenproducten die je vindt in de reguliere drogisterijen. Die producten zijn heel anders samengesteld dan de specialistischere producten die je vindt bij de kapper met verstand van zaken. Dus als je problemen ervaart, ga dan niet gewoon een andere agressieve shampoo halen bij de supermarkt of drogist, maar plan een adviesgesprek bij jouw kapper! Want je hebt soms even een beetje hulp nodig én kennis om de juiste keuze te maken.
Tip 4: Beperk ophoping op de hoofdhuid
“Een ophoping van overtollig talg, schilfers of een ophoping van haarproducten kan haarfollikels blokkeren op de hoofdhuid. Dit gaat met veel pech haaruitval veroorzaken. Om dat te voorkomen zorg je dat de hoofdhuid en het haar regelmatig worden gewassen en daarna grondig uitgespoeld wordt met schoon water. Vermijd het wassen op hoge temperaturen, dit zal de hoofdhuid onnodig uitdrogen. Vermijd na het wassen overmatig gebruik van producten op je hoofdhuid, stylingproducten gebruik je dus alleen op lengten en punten en niet op je hoofdhuid.”
“Daarnaast is het belangrijk om eens in de aantal maanden bij de kapper een detox te doen, dit zijn intensievere reinigende behandelingen die jouw hoofdhuid in een goede conditie houdt en/of helpt de hoofdhuid zichzelf te herstellen. Net als dat je naar de schoonheidsspecialist gaat voor jouw huid zal de kapper jouw hoofdhuid ook op regelmatige basis reinigen met volledig natuurlijke hoofdhuidbehandelingen. Dit zal de opeenhoping van huidschilfers, vuil, shampooresten, talg en resten van stylingproducten grondig verwijderen.”
Tip 5: Voorkomen is beter dan genezen
“Gevoeligheid op de hoofdhuid kan een indicatie zijn dat de huid is beschadigd of dat deze overgevoelig is geworden voor producten of behandelingen. Ga altijd op zoek naar de oorzaak en probeer deze oorzaak te vermijden om te voorkomen dat het erger wordt en de huid in een voortdurende staat komt van disbalans. Een aantal veel voorkomende oorzaken kunnen zijn:
- Het gebruik van te agressieve reiniging in combinatie met te warm water en slecht uitspoelen van de shampoo is een grote veroorzaker van huidproblemen op de hoofdhuid.
- Blootstelling aan de zon – uv-straling – kan de hoofdhuid uitdrogen en verbranden. Een goede zonbescherming is belangrijk, niet alleen voor de huid maar ook voor het haar.
- Het dragen van strakke kapsels kan teveel druk zetten op de hoofdhuid en de haarzakjes. Dit veroorzaakt schade aan het haar, de haarzakjes en de hoofdhuid.
- Probeer zoveel mogelijk hoge temperaturen en agressieve behandelingen te vermijden. Gebruik een lage temperatuur als je de haren droogt met een föhn en probeer dan de hoofdhuid te ontzien.
- Als je denkt dat er een onderliggend huidprobleem is dat een rol speelt in de slechte gezondheid van de huid ga je naar een huisarts of dermatoloog voor een diagnose. Hierbij is de rol van de kapper belangrijk, met een diagnose weten kappers ook direct wat er wel of niet ingezet kan worden.
Een gezonde haar groeit in een gezonde hoofdhuid. Heel belangrijk om dat te beseffen en ook om op tijd advies te vragen als de hoofdhuid uit balans is. Bezoek de hoofdhuidspecialist in jouw regio voor advies.”
Annie Kok is de oprichter van Haarvriendelijk.nl en het netwerk voor haar- en hoofdhuidspecialisten: ‘De Haarvriendelijke Kapper’. Aangesloten gecertificeerde Haarvriendelijke Kappers vind je hier.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.