Temperatuurschommelingen of de droge lucht van de airco op je gezicht. Je huid kan flink uitdrogen of geïrriteerd raken door deze omgevingsfactoren. Dit kunnen we helaas niet altijd voorkomen, hoewel je met dit stappenplan je huid hier wel op kunt voorbereiden. Maar wist je dat er een heleboel oorzaken zijn van een droge of geïrriteerde huid die je wél kunt voorkomen?
Of je nu een droge huid hebt of juist een vettere. Deze alledaagse gewoontes zijn niet zo goed voor een gezonde, stralende huid.
Gebakjes en chocolade
Jammer, maar helaas. Suikers zijn niet zo goed voor onze huid. Dit onderzoek beschrijft dat glucose en fructose zich aan eiwitten in de huid binden (elastine en collageen) waardoor er AGE’s ontstaan. Een AGE (Advanced Glycation End Products) is eigenlijk een verzamelnaam voor eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn. De eiwitten kunnen hierdoor niet meer hun oorspronkelijke functie uitvoeren (de huid flexibel en soepel houden), waardoor de huid verouderd. Een hoge bloedsuikerspiegel versneld de productie van AGE’s en dit proces en wordt nog verder versneld door ultraviolet licht. Geen goed nieuws dus, wel een lichtpuntje: dat je acne zou krijgen van chocolade is een fabeltje. Waar deze mythe vandaan komt? Veel vrouwen hebben tijdens de menstruatie meer behoefte aan zoetigheid en met name: chocolade. Diezelfde periode kun je door hormonale veranderingen meer acne ervaren. De link wordt dan al gauw gelegd, maar het een heeft gelukkig niets met het ander te maken.
Een wijntje drinken
Wat doet alcohol met je huid? Helaas een heleboel. We nemen je even mee in dit onderzoek waarbij de huidconditie van 3267 vrouwen vanuit verschillende continenten in de gaten werd gehouden. De vrouwen werden gecategoriseerd in groepen op basis van de mate waarin ze alcohol consumeerden. Er werd onderscheid gemaakt tussen geen alcoholconsumptie, een matige alcoholconsumptie (maximaal 7 drankjes per week) en zwaar alcoholgebruik (8 of meer glazen per week). De resultaten liegen er niet om. Een matige alcoholconsumptie werd gelinkt aan het ontstaan van wallen onder de ogen en ingevallen wangen. Bij een zwaar alcohol gebruik zijn er daarnaast ook voorhoofdsrimpels, kraaienpootjes, fronsrimpels en opvallendere bloedvaten zichtbaar in het gezicht. Maar niet getreurd: mocktails zijn net zo lekker als de alcoholische variant en brengen dezelfde gezellige sfeer met zich mee.
Een lange, dampende douche
Hoe lekker het ook kan zijn om aan het einde van de dag onder een warme douche te staan, je huid is hier minder blij mee. Te lang of te warm douchen zorgt ervoor dat onze huid uitdroogt. Het gevolg? Je huid gaat extra talg produceren wat de kans op ontstekingen en acne vergroot. Wat is eigenlijk beter voor je huid: ‘s ochtends of ‘s avonds douchen?
Weinig slaap
Dat goed slapen belangrijk is weten we. Maar wist je je nachtrust ook invloed heeft op je huid? Met name op het tempo waarop je huid verouderd. Na enkele nachten slecht slapen kun je merken dat je huid bleker wordt en dat je wallen onder je ogen hebt. Gelukkig trekt dit na een aantal nachten goed slapen weer helemaal bij. Maar bij een chronisch slaaptekort kan je huid wel écht verouderen. Bij vrouwen met een tekort aan slaap kan er een vervroegde huidveroudering optreden. Ook herstelt de huid daarna minder goed van blootstelling aan zonlicht.
Scrollen op sociale media
Het scherm van je telefoon brengt een heleboel bacteriën met zich mee. Veel telefoons bevatten zelfs de E. colibacterie, beter bekend als de poepbacterie. Wanneer je je telefoon tegen je oor houd om te bellen of wanneer je na het scrollen met je vingers aan je gezicht zit, breng je deze bacteriën over op je gezicht. Probeer maar eens te letten op hoe vaak je (onbewust) je gezicht aanraakt met je handen. In dit artikel vertellen we je waarom je vanaf nu nooit meer je telefoon wil meenemen naar het toilet. Zorg er in ieder geval voor dat je je telefoon regelmatig schoonmaakt met een antibacterieel schoonmaakmiddel.
Meer gezonde tips? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.