Heb je een bos met rood haar? Dan kun je trots zijn op je zeldzame haarkleur: roodharigen komen namelijk het minst voor. En bij zo’n bijzondere haarkleur horen ook een heleboel bijzondere feiten.
Ben je gezegend met een rode coupe, dan is het je vast niet ontgaan dat je haarkleur fascinerend is voor veel mensen. Niet voor niets wordt er daarom jaarlijks op 25 augustus de Roodharigendag gevierd. Er is zelfs een Readhead Days Festival in het leven geroepen. Roodharigen uit tachtig verschillende landen komen op dit jaarlijkse festival samen in Tilburg. Spectaculair, net als deze bijzondere feiten over de vurige haarkleur:
1. Roodharigen zijn zeldzaam
We verklapten het al even: roodharigen zijn zeldzaam en komen het minst voor, namelijk bij ongeveer 2 procent van de wereldbevolking. Ter vergelijking: zwart haar komt bij zo’n 70 procent van de bevolking voor. Vooral in Noord-Europa vind je veel roodharigen, terwijl in de warmere delen van de wereld meer zwartharigen tegenkomt.
De kleur van je haar heeft alles te maken met het MC1R-gen dat een rol speelt bij het reguleren van het pigment melanine in het haar en de huid. Beide ouders moeten dit gen doorgeven voor een kind om rood haar te hebben. Omdat de populatie met roodharigen zo klein is, wordt er vaak gezegd dat ze met uitsterven bedreigd worden. Dit is alleen niet waar, legt wetenschapper Maggie Koerth-Baker uit. Hoewel maar 2 procent van de bevolking rood haar heeft, draagt 4 procent van de bevolking wél het gen met zich mee. Heb jij bijvoorbeeld sproeten? Dan is de kans groot dat ook jij het roodharigen-gen in je hebt.
2. Rood haar heeft een historische betekenis
In oude culturen werden roodharigen vaak als speciaal of magisch beschouwd. Ze waren het onderwerp van mythen en legendes in verschillende culturen. In de middeleeuwen werden roodharige mensen soms beschouwd als heksen of demonen, wat leidde tot onnodige vervolging. Nog een voorbeeld: in het oude Egypte werden roodharigen geassocieerd met de zonnegod Ra, terwijl de oude Grieken geloofden dat roodharigen in vampieren zouden veranderen na hun dood. ”In Egypte bracht rood haar ongeluk, terwijl ‘rode slaven’ bij de Romeinen meer waard waren, omdat ze meer kracht en uithoudingsvermogen zouden hebben. Voor veel van dit soort beweringen is alleen geen enkel bewijs”, zegt bioloog Midas Dekkers tegen NOS.
3. Roodharigen zijn gevoeliger voor pijn
Volgens studies reageren roodharigen mogelijk anders op pijn en verdoving. Een onderzoek van de Universiteit van Louisville heeft bijvoorbeeld aangetoond dat roodharigen zo’n 19 procent meer verdoving nodig hebben dan mensen met donker haar. Dit komt waarschijnlijk doordat roodharigen een lagere pijngrens hebben als gevolg van een mutatie in hun pigment.
4. Met rood haar heb je meer kans op huidkanker
Roodharigen hebben vaak een lichte huid die gevoeliger is voor de zon. Ze hebben minder melanine om hun huid te beschermen tegen UV-straling, wat kan leiden tot een verhoogd risico op zonnebrand en huidkanker. Aan de andere kant kan het lichaam van een roodharige efficiënter vitamine D aanmaken, zelfs met minder zonlicht. Handig!
5. Roodharigen worden niet grijs
Bang om grijs te worden? Roodharigen hebben minder kans op deze coupe. Volgens dermatoloog Tim Wentel worden roodharigen eerst vaalrood. Daarna kleurt het haar oranje-gelig en later niet grijs, maar wit. ”Dat komt doordat de kleurstoffen feomelanine en eumelanine, verantwoordelijk voor de haar- en huidskleur, minder worden aangemaakt”, legt Wentel uit aan De Stentor. ”Bij iemand met rood haar ontbreekt het pigment om de kleur grijs te laten ontstaan. Dus roodharigen worden niet alleen wit in plaats van grijs, maar ook een stuk later wit dan anderen grijs worden.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.