Perfect gelakte nagels voor de feestdagen of ontspannen tijdens een mini-manicure. We worden heel blij van mooi gelakte nagels, maar zijn onze nagels daar ook zo blij mee of is het toch een schadelijk goedje? Dit wist je nog niet over je potje nagellak.
Dat een potje nagellak vol zit met chemische stoffen is waarschijnlijk geen verrassing voor je. Je hoeft het potje maar te openen en de chemische lucht komt je tegemoet. Niet voor niets dat zo’n potje thuishoort bij het chemisch afval. Moet je dit goedje wel op je nagels willen smeren?
Wat zit er eigenlijk in een potje nagellak?
Nagellak moet goed smeerbaar uit het potje komen en snel uitharden zodra het in een perfecte laag op je nagels zit. Het goedje moet lang blijven zitten én een mooie – vaak felle – kleur hebben. Al deze eisen zorgen ervoor dat er hele lijst met chemische stoffen in nagellak zit.
Nitrocellulose: Nagellak bestaat grotendeels uit nitrocellulose. Deze stof zorgt ervoor dat de nagellak uithardt. Maar de stof zelf hecht niet aan je nagel. Daarvoor zijn weer andere stoffen nodig.
Oplosbare hars: De hars in je nagellak is onmisbaar. Het bepaalt de dikte van de nagellak, zorgt ervoor dat de lak glanst en aan je nagels hecht én het zorgt ervoor dat je de lak met water en zeep niet zomaar van je nagels afpoetst.
Weekmakers: Om te zorgen dat de nagellak vloeibaar blijft in het potje, zitten er weekmakers in de lak.
Pigment: Onmisbaar in je nagellak: het kleurtje. Pigmentstoffen geven de nagellak haar knalrode of felblauwe kleur. Maar ook in transparante lakken worden pigmentstoffen gebruikt.
Oplosmiddel: Dit middeltje zorgt ervoor dat de pigmentstoffen bij elkaar blijven én dit middel kan gebruikt worden als verdunner van de lak om de productiekosten lager te maken.
Parabenen en parfum: Sommige nagellakken bevatten parfum of parabenen om de lak lekkerder te laten ruiken of sneller te laten drogen.
Giftige stoffen in je lak
Giftige stoffen kunnen via de nagels in je bloedsomloop komen en allerlei schade aanrichten in je lichaam. Er gaan veel verontrustende verhalen rond over je favoriete potje nagellak. Het lakken van je nagels zou zorgen voor hormoonverstoring en kan zelfs kankerverwekkend zijn. Wat is hiervan waar? De meest omstreden schadelijke stoffen die in de nagellak zitten zijn formaldehyde, dibutylftalaat, trifenylfosfaat en tolueen. Tijd om deze onder de loep te nemen.
Formaldehyde: Deze stof komt vooral voor in nagelverharders. Het is een giftig gas dat voor problemen in de luchtwegen kan zorgen en kankerverwekkend kan zijn.
Dibutylftalaat : Dit middel is een weekmaker. De stof kan de hormoonbalans verstoren en zelfs zorgen voor problemen bij de geboorte van kinderen.
Tolueen: Tolueen wordt gebruikt als oplosmiddel. Dit stofje werkt in op het zenuwstelsel. De stof wordt in verband gebracht met hartritmestoornissen.
Trifenylfosfaat: Deze stof zorgt ervoor dat nagellak lang houdbaar is en dat het goed op de nagel blijft zitten. Trifenylfosfaat is bij proefdieren in verband gebracht met een verstoorde hormoonhuishouding maar volgens onderzoekers van Duke University is er nog niets bekend over de gezondheidsrisico’s van deze stof in onze nagellak.
Volgens een onderzoek van het Wetenschappelijk Comité voor consumentenproducten zorgt de maximale hoeveelheid waarin tolueen, formaldehyde en dibutylftalaat aanwezig mag zijn in nagellak niet voor gezondheidsrisico’s. Er is dus niet bewezen dat de aanwezigheid van deze stoffen in onze nagellak schadelijk is voor onze gezondheid. Maar een fijn idee is het niet om dit goedje op je nagels te smeren.
Laktips voor gezondere nagels
Veel cosmeticabedrijven zijn al afgestapt van het gebruik van bovengenoemde stoffen, vanwege de grote ophef hierover. Zo zijn er 3-free nagellakken waar geen formaldehyde, dibutylftalaat en tolueen in te vinden is, 4-free lakken die daarnaast ook geen formaldehydehars bevatten én er zijn 5-free nagellakjes die ook het gebruik van kamfer uitsluiten. Ook zijn er merken die een 8-free nagellak aanbieden. Deze lakjes bevatten ook geen parabenen, triphenylfosfaat of sulfaat. Nagellak blijft hoe je het ook wendt of keert een chemisch goedje. De stoffen die in 8-free lakjes worden uitgesloten moeten weer vervangen worden door andere stoffen waarvan de mogelijke gezondheidsgevolgen ook onbekend zijn. Wat je wel kunt doen om een klein beetje beter voor je nagels te zorgen lees je hieronder.
Doe een merk-check: Welke ingrediënten gebruikt het merk en valt het merk onder de 8-free merken? Weten hoe het met jouw nagellakjes zit? Op de website van het nagellakmerk kun je vinden welke ingrediënten er in de lak zitten.
Check waar de lak is gemaakt: Waar komt de lak vandaan? Let op de herkomst van het potje nagellak. Binnen de Europese Unie geldt er voor bepaalde stoffen een maximale hoeveelheid die aanwezig mag zijn in nagellak. Maar voor producten buiten de EU hoeft dit niet te gelden.
Ventileer tijdens het lakken: Zet een raampje open en ga hang niet met je neus vlak boven het potje lak hangen. Zo beperk je het inademen van de stoffen uit de lak. Winterse ventileertips vind je hier.
Neem een lakpauze: Van dag in dag uit lak dragen worden je nagels niet heel blij. Heb je de nagellak er weer afgehaald? Geef je nagels de ruimte om te ademen en te herstellen voordat je er weer een nieuwe laag opsmeert.
Spot je regelmatig een wit vlekje op je nagels? Wees gerust, je bent echt niet de enige. Hier lees je meer over de oorzaak.
Meer gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels