Was je haren met knoflookshampoo, heb geduld en tada: je krijgt er volle en sterke lokken voor terug. Tenminste als je de verpakking moet geloven. Deze wondershampoo zou helpen tegen haaruitval, dunner wordend haar (zelfs bij mannen) en een jeukende hoofdhuid. Klinkt als een wondermiddel, maar is dat het ook?
In de rubriek Onder de loep behandelen we een fenomeen waar we van opkijken. Juist onderwerpen die zo simpel lijken, maar dat blijkbaar niet zijn. We vragen experts hun licht erop te schijnen om zo de zin van de onzin te onderscheiden. Deze keer in de spotlight: knoflookshampoo. Het zou helpen tegen haaruitval: klopt dat wel?
Helpt tegen eczeem en jeukende hoofdhuid
Van knoflookshampoo had ik niet eerder gehoord. Een vriendin tipte het omdat ze last heeft van haaruitval en dunner wordend haar. Deze shampoo klinkt als een wondermiddel: het maakt je haar sterker en dikker en helpt ook goed tegen een jeukende hoofdhuid. Het zou zelfs helpen als je last hebt van roos, eczeem of psoriasis. Van een jeukende hoofdhuid heb ik weleens last, van haaruitval niet. Toch besloot ik het te testen. Bij een natuurdrogist kocht ik een knoflookshampoo en een conditioner. Volgens de verkoper is het belangrijk dat je je haren er minimaal een maand mee wast. Ook voor mannen is het geschikt.
Een maand lang wassen met knoflookshampoo
Een maand lang waste ik mijn haren met deze shampoo. Mijn vriend deed dit ook, hij heeft namelijk wel last van dunner wordend haar. Je zou verwachten dat de shampoo naar knoflook ruikt, maar dat is (gelukkig) niet zo. De geur is fris en de shampoo voelt normaal. Na een maand wassen ben ik niet echt enthousiast. Mijn hoofdhuid is juist gaan jeuken en mijn haar voelt droog aan. Dat laatste is ook die vriendin opgevallen. Ze heeft ook niet het idee dat haar lokken sterker zijn geworden. Daar kan ik zelf niets over zeggen, want ik heb altijd dik haar gehad. Toch is ook mijn vriend niet enthousiast, voor zijn gevoel is er niets veranderd, behalve dat ook zijn haar droger aanvoelt. Helaas: voor ons alle drie heeft deze shampoo geen wonderen verricht.
In knoflook zit vitamine B6 en zwavel
Toch zijn dit maar onze persoonlijke ervaringen. Het is goed om te weten dat knoflook wel goed kan zijn voor je haar en hoofdhuid. Het is namelijk rijk aan belangrijke vitaminen en mineralen. Zo zit er in knoflook vitamine B6, selenium en is het rijk aan zwavel. Zwavel is de bouwstof van keratine: het eiwit waar haren uit zijn opgebouwd. Omdat knoflook ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft, zou dit zelfs kunnen helpen om je hoofdhuid gezond te houden.
Wat vinden de experts: kan knoflookshampoo toch wonderen verrichten?
Hetty Crèvecoeur, gezondheidsdeskundige: “Er zijn een paar onderzoeken die een voorzichtig verband laten zien tussen het gebruik van knoflook en een verbeterde haargroei. Maar meer onderzoek is nog nodig. Dus een wondermiddel is het zeker niet. Om je haar te verbeteren behaal je de beste effecten door de haargroei vooral ook van binnenuit te ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld door de inname van MSM (organisch zwavel) en collageen. Deze dienen beiden als bouwstof voor gezonde haren en de aanmaak van haarfollikels.”
“Je kunt ook zelf knoflookshampoo maken, als je het op de juiste manier doet. Rauwe knoflook kan namelijk de huid sterk irriteren of zelfs verbranden. Voor mensen met huidproblemen of een gevoelige hoofdhuid raad ik het gebruik van zo’n shampoo dan ook af. Om het risico op huidirritatie te voorkomen, meng je voor een zelfgemaakte shampoo rauwe knoflook het beste met een olie zoals kokosolie of olijfolie. Voor een behandeling kun je acht teentjes knoflook persen en deze in 2 eetlepels olie verhitten, niet koken. Daarna laat je het afkoelen en doe je de olie door een zeef. De olie kan je in je hoofdhuid masseren en 15 minuten laten intrekken. Spoel het vervolgens uit en was je haar na met een milde shampoo.”
Koen Quint, dermatoloog: “In knoflook zit inderdaad ijzer, zink en selenium, wat nodig is voor gezonde haargroei. daarnaast bevat het vitamines A, B en C die ook van belang zijn voor het lichaam, de huid en het haar. Knoflook wordt daarom ook al eeuwen gebruikt in de (alternatieve) geneeskunde. Of knoflook als shampoo of conditioner deze eigenschappen in versterkte werking op de juiste plek, het behaarde hoofd, kan krijgen blijft de vraag. Er zijn wel kleine studies verricht naar de werking van knoflookshampoo. Deze leken wel een gunstig effect te tonen, maar de studieopzet is vaak van matige kwaliteit.”
“Persoonlijk heb ik mijn twijfels bij het effect van knoflookshampoo voor de haargroei en vermoed ik dat normale hoeveelheden knoflook eten mogelijk veel beter werkt. De stoffen die je binnenkrijgt, worden namelijk via de bloedbaan bij de haarfollikels afgeleverd. Omdat knoflook van nature ook een irriterende werking heeft op de huid, dat voel je al bij het pellen ervan, raad ik het af als je haar- of huidproblemen hebt. Onlangs is nog onderzocht dat het gebruik van knoflook geen positief effect heeft op verlittekende alopecia, een haaraandoening waarbij je gedeeltelijk kaal kan worden.”