Zodra het mooie weer om de hoek komt kijken, showen we onze blote voeten! Maar na maanden bijna geen daglicht te hebben gezien, kunnen ze wel extra verzorging gebruiken. Wat kun je zelf doen bij voetproblemen? En wat mag je écht niet vergeten? Maak je voeten zomerklaar met deze tips.
De 4 geboden voor je voeten
Je poetst je tanden en kamt je haar. En je voeten? Daar schuiven we snel sokken overheen. Maar het verzorgen van je voeten hoort bij je dagelijkse ochtendroutine. Dit mag je echt niet vergeten:
- Knip je nagels recht en niet te kort. Bij voorkeur met een nagelknipper of nageltang.
- Was je voeten zonder zeep.
- Droog je voeten na elke wasbeurt goed, dus ook tussen de tenen en bij de nagelriemen.
- Smeer je voeten dagelijks in met een voetencrème om de huid soepel te houden.
Tips tegen de meest voorkomende voetproblemen
1. Blaren
Een blaar is een holte in de huid, gevuld met vocht. De huid beschermt hiermee het onderliggende weefsel. Als de diepere huidlaag beschadigd raakt, ontstaat er een blaar. Meestal komt dit door druk of wrijving, bijvoorbeeld door het dragen van te kleine schoenen. Blaren zijn pijnlijk en kunnen ervoor zorgen dat je moeilijker loopt. Ook kunnen ze geïnfecteerd raken.
Dit kun je doen: Een blaar kun je het beste gesloten laten. Dek de blaar altijd af met een wondpleister of een speciale hydrocolloïd blarenpleister. Draag om blaren te voorkomen goed ingelopen en passende schoenen en schone sokken. Vet je voeten voordat je gaat lopen in of gebruik talkpoeder. Trek na het wandelen je schoenen en sokken meteen uit en was je voeten met koud water.
2. Eelt
Eelt is niets meer dan een verdikking van de hoornlaag van de huid. Het bestaat uit opgehoopte dode huidcellen. Meestal zie je eelt op de bal van je voet, langs de randen van de hiel en tenen. Door verkeerd materiaal van je schoenen of sokken, kan overmatig eelt ontstaan. Dit kan leiden tot een verkeerde stand van de voeten of verkeerde afwikkeling, wat weer blessures in de hand werkt.
Dit kun je doen: Verwijder het eelt van je voeten voorzichtig met een puimsteen of speciale vijl.
4. Likdoorns
Een likdoorn, of eksteroog, is een eeltplek die naar binnen is gegroeid. Net zoals eelt ontstaat een likdoorn door druk en wrijving. Dit kan onder andere komen door slecht zittende schoenen. Als een schoen bijvoorbeeld te strak, te los of te smal is. Vervelend, want een likdoorn kan veel pijn doen bij het lopen.
Dit kun je doen: Bij de drogist zijn speciale likdoornringetjes te koop. Deze plak je op de likdoorn om de druk te verminderen. Deze kunnen echter ook de gezonde huid aantasten. Een pedicure kan de likdoorn pijnloos wegsnijden.
5. Schimmelnagel
Een schimmelnagel is een nagel die geïnfecteerd is door een schimmel die de huid en nagel binnendringt. Schimmelnagels zijn besmettelijk, daarom loop je het snel op in een badkamer, sauna, sportzaal of kleedkamer. Je herkent een schimmelnagel meestal aan de gele of bruine kleur van de nagelranden. In een gevorderde fase kan de nagel afbrokkelen, dikker worden of omhoog geduwd worden.
Dit kun je doen: Schimmelnagels zijn te behandelen met een speciale tinctuur of een schimmeldodende crème. Een pedicure kan de schimmelnagel dun frezen waardoor behandeling meer effect heeft.
Teennagels lakken? Zo wordt het geen geklieder
Je teennagels lakken is een stuk lastiger dan de nagels van je vingers. Het wordt al snel een geklieder, waardoor de nagellak overal zit behalve op je teennagels. Met deze tips is het voortaan een eitje:
- Smeer een beetje vaseline rond je teennagels. Als je dan uitschiet met nagellak, kun je het snel wegvegen.
- Gebruik een nagelspreider of watjes om je tenen uit elkaar te houden.
- Duw met een bokkenpootje je nagelriemen voorzichtig naar achter.
- Maak je teennagels schoon met nagellakremover, zelfs als er geen nagellak op je nagels zit. Je ontvet zo je nagel, waardoor de nagellak beter blijft zitten. Een andere huis-tuin-en-keukentip: maak je nagels schoon met wat water en azijn.
- Zijn je teennagels verkleurd door de nagellak die je droeg? Week je voeten even in een badje met soda.
- Schud het nagellakpotje niet voordat je gaat lakken, maar rol het tussen je handen. Door te schudden komen er luchtbellen in de nagellak en ook op je nagels.
- Lak je nagels met een basecoat en topcoat. Door een basecoat verkleuren je nagels niet en door een topcoat blijft de nagellak langer mooi.
- Breng de nagellak liever te dun dan te dik aan. Strijk een keer links, strijk een keer rechts en strijk een keer in het midden van je nagel. Je kunt altijd nog een tweede laagje aanbrengen.
Ook interessant: Kort afgebeten nagels, kapotte nagelriemen of zelfs bloedende nagels. Komt dit jou bekend voor? Dan ben je vast een nagelbijter. Nagelbijten is een (slechte) gewoonte waar veel mensen eigenlijk mee willen stoppen. Daarom hebben wij een stappenplan om te stoppen met nagelbijten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.