Een witte aanslag op je tong – ook wel wit beslag genoemd – is gemakkelijk te herkennen. Ga eens voor de spiegel staan en steek je tong uit om te checken of er achter op je tong witte aanslag te zien is. Dit is gelukkig niets ernstigs. Maar deze witte aanslag kan wel leiden tot een slechte adem. De vorming van dit witte beslag op je tong heeft verschillende oorzaken. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken op een rij.
Hoe komt witte aanslag op je tong?
De witte aanslag is een ophoping van bacteriën, voedselresten en schimmels. Een wit beslagen tong kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan de witte aanslag op je tong veroorzaakt worden door het gebruik van medicatie zoals antibiotica. Ook kan roken en een slechte gebitsverzorging leiden tot witte aanslag. Herken je je hier niet in? Dan kan het zijn dat de witte aanslag de oorzaak is van dehydratie, een verminderde weerstand of een slechte conditie. Op zichzelf is een witte aanslag op de tong niets ernstigs. Wel is het goed om andere klachten in de gaten te houden. Ervaar je een slechte adem? De witte aanslag kan een voorteken zijn van amandelstenen. En heb je naast witte aanslag ook last van andere klachten zoals een gevoelige tong, moeite met kauwen en slikken of oogt de aanslag grijs? Dan is het verstandig om een arts te raadplegen.
Je tong poetsen
Een goede mondhygiëne is essentieel om witte aanslag op je tong te voorkomen. Vink dagelijks onderstaand poetslijstje af:
- Twee keer per dag tandenpoetsen
- Eet niet te veel suiker
- Beperk suikerhoudende of zure drankjes zoals frisdrank
- Raag, flos of stook dagelijks
Niet elke dag, maar wel belangrijk: laat je mondgezondheid regelmatig controleren door een tandarts en laat tandsteen en -plek verwijderen door de tandarts of mondhygiënist.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.