Bakken of bewegen? Als de zon schijnt, willen we het liefst van warme zonnestralen genieten. Maar sporten in de hitte? Pff! Een warme dag hoeft geen reden te zijn om de fiets te laten staan of onze sportkleding in de kast te laten, maar vraagt wel om een koele voorbereiding. Daarom de do’s en don’ts van sporten in de zon.
Skaten, hardlopen of yogaën – ook in de zomer kun je prima buiten bewegen. Met deze voorbereiding houd je lijf en hoofd koel.
Beweeg in de avondzon
Naarmate de zomer vordert, merkt je lichaam steeds minder van hitte. Met tropische temperaturen boven de 26 graden is het verstandig te wachten met lichaamsbeweging. Kies voor een skate- of fietstocht in de vroege ochtend langs weilanden (dauw!) of ga zwemmen, dansen, yogaën of fitnessen wanneer de avondzon zakt. Ook als je in de ochtend of avond sport is het belangrijk om je in te smeren met zonnebrandcrème.
Hitte + hardlopen = eerst acclimatiseren
Je lichaam kun je gedeeltelijk trainen op een beter innerlijk klimaat. Hoe vaker je in de warmte hardloopt, hoe efficiënter je lijf omgaat met warmteverlies. Overtollige warmte raak je kwijt als je zweet, maar zweten wordt lastiger als de lucht vochtig is en de zon schijnt. Polsbandjes, een petje op je hoofd en veel drinken helpen het lichaam. Weet je niet hoe je lichaam reageert op hitte? Test het! Start met tien minuten bewegen en bouw de trainingstijd langzaam op.
Yoga in witte kleding
Buiten yogaën? Donkere sportkleding houdt de warmte van zonnestralen vast. Leg daarom je yogamatje in de schaduw en trek luchtige witte sportkleding aan. Geen wit? Ga voor een lichte legging en een luchtig hemdje. Bezweet? Laat je shirt niet opdrogen, maar trek een schone aan.
30 minuten fietsen? 20 minuten pauze
Voor een vergeten boodschap, een mooie fietsroute of om te trainen: neem na een halfuur trappen twintig minuten pauze. Rek, strek en drink. Kies niet voor hypertone dranken. Hypertone dranken, vruchtensappen en energydranken bevatten per 100 ml ongeveer acht tot dertien gram koolhydraten. Deze suikerconcentratie is veel hoger dan jouw eigen bloedplasma, waardoor de drank langer in je maag blijft zitten. Niet zo fijn tijdens het sporten. Wat wel? Vul je mineraalvoorraad aan met een liter water of mineraalwater.
Buiten sporten
Koel blijven in hitteperiodes is net zo belangrijk als voldoende drinken. Sprenkel voordat je gaat bewegen een paar druppels koud water in je gezicht en neem na de work-out een koude douche. Het is misschien even doorbijten, maar je lichaamstemperatuur zakt direct. Oververhit tijdens het sporten? Stop! Dep je gezicht, polsen en nek met koud water en ga in de schaduw zitten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.