Spierpijn – dat hebben we allemaal wel eens gehad. Bijvoorbeeld na een pittige training. Maar de een heeft er meer en vaker last van dan de ander. Wij vroegen ons af: heb je sneller spierpijn als je hypermobiel bent? Fysiotherapeut Anne van Engelen geeft antwoord.
Hoewel de meeste mensen bij ‘hypermobiliteit’ denken aan lenigheid, is dat niet hetzelfde. Hypermobiele gewrichten hebben vaak verkorte spieren in de omgeving eromheen, dus je kun je juist heel stijf voelen.Elk gewricht heeft een bepaalde hoeveelheid beweging. Die kun je enigszins oprekken door te trainen, maar bij hypermobiliteit zijn de gewrichten sowieso soepeler zijn dan de gemiddelde mens. Het gevolg: als je gaat sporten, kun je je gewrichten te ver buigen of strekken.
Krijg je sneller spierpijn als je hypermobiel bent?
Anne van Engelen, fysiotherapeut: “Hypermobiliteit hoeft niet altijd spierpijn of klachten te geven, maar je hebt wel meer kans hierop. Waar normaliter je pezen de krachten in je gewrichten opvangen, moeten nu de spieren extra hard werken om het gewricht te stabiliseren. Hierdoor kunnen mensen met hypermobiliteit sneller spierpijn krijgen.”
“Hypermobiliteit komt relatief vaak voor, in verschillende vormen en maten. Normaliter worden je gewrichten ondersteund door gewrichtsbanden en pezen. Die geven stevigheid zodat je botten in een gewricht goed bij elkaar blijven. Bij mensen die hypermobiel zijn, zijn de gewrichtsbanden en pezen te los en te soepel. Zij kunnen vaak hun ellebogen, vingers en knieën ver doorstrekken. Vaak zie je ook dat er meer beweeglijkheid is in de rug, schouders en andere gewrichten.”Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Voor deze editie benaderden wij (sport)fysiotherapeut Anne van Engelen van DBZ fysio. Ze volgde de opleidingen Oefentherapie-Mensendieck, Fysiotherapie en Sportmassage en is onder andere gespecialiseerd in dry needling.