Een yogales, krachttraining in de sportschool, een lange wandeling of een hardloopsessie. Hoe hard we ook trainen, we onderschatten vaak het belang van de juiste sportbeha voor een fijne work-out. Waarom is een goede sportbeha zo belangrijk? En aan welke eisen moet de perfecte sportbeha voldoen?
Je nieuwe sportbeha die toch niet helemaal lekker zit, waardoor je toch die oude, versleten beha weer uit de kast pakt. Een comfortabele sportbeha is belangrijk om nek-, rug- en schouderklachten te voorkomen. Maar hoe vind je de perfecte sportbeha? Wij helpen je op weg.
Ademende materialen
Het materiaal van je beha maakt of kraakt je work-out. Een duurzame beha is een beha die lang meegaat. En daarvoor is ademend, scheurbestendig én comfortabel materiaal van belang. Sportbeha’s van polyester zijn bijvoorbeeld sneldrogend, scheurbestendig en vochtwerend, maar absorberen geen zweet. Katoen is comfortabel, duurzaam en isoleert warmte maar is droogt langzaam en slaat juist vocht op. Beha’s van elastaan zijn comfortabel, scheurbestendig, ademend en warmte-isolerend.
De perfecte sportbeha is op maat
Beha’s hebben, net als de meeste andere kledingstukken, geen standaardmaten. Een sportbeha moet niet te los maar ook niet te strak zitten. Als je één vinger tussen je rug en de onderste band kunt schuiven zit de beha precies strak genoeg. Let er wel op dat je dit test terwijl je de onderste band op het laatste haakje vastzet. Je kunt de sportbeha later altijd nog strakker zetten als de beha iets uitrekt. Per winkel, merk en per pasvorm kun je een andere maat hebben. Onze beste tip? Laat je adviseren in een speciaalzaak. Medewerkers in deze winkels weten precies waar je op moet letten en wat de juiste maat voor je is per pasvorm.
Van veel tot weinig support
Hoeveel support moet je sportbeha bieden bij welke vorm van beweging? Bij yoga of wandelen voldoet een sportbeha met weinig support. Ga je voor een fietstocht of een krachttraining in de sportschool? Dan kun je beter kiezen voor een medium impact sportbeha. En voor de fanatiekelingen onder ons die aan hardlopen, boksen of crossfit doen kunnen het beste gaan voor een high impact variant.
Timing
De zoektocht naar de perfecte sportbeha verdient een goede timing. Ook is het de moeite waard om rekening te houden met het moment waarop je een nieuwe sportbeha koopt. Waarom? Tijdens je menstruatie zijn je borsten vaak extra gevoelig en kunnen ze groter zijn. Koop daarom geen beha’s in deze fase van je cyclus.
De ene schouderband is de ander niet
Ook de breedte en de vorm van de behabandjes hebben veel invloed op het comfort tijdens je sportsessie. Beha’s met brede banden zitten, vooral als je een grotere cupmaat hebt, comfortabeler en bieden meer steun. Gekruiste banden zijn meer geschikt voor kleinere borsten omdat deze minder ondersteuning bieden. Dan er ook nog beha’s met een brede band die vanaf beide schouders in het midden van de rug samenkomt. Deze uitsnijding geeft je borsten veel ondersteuning. Sportbeha’s met deze banden zijn daardoor geschikt voor grote borsten en intensieve sporten.
Mini work-out in je pashokje
Lijkt je beha goed te zitten tijdens het passen? Dan is het tijd voor de echte test. Steek je armen in de lucht en check of je sportbeha blijft zitten. Schuift de beha een stukje omhoog? Dan heb je een maatje kleiner nodig of is het niet de juiste pasvorm. Spring een paar keer op en neer of doe een aantal jumping jacks. Buig ook een keer naar voren om te checken of je borsten dan ook op hun plaats blijven. Geslaagd voor de test? Dan weet je zeker dat je de perfecte sportbeha hebt gevonden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.