Een warming-up is eigenlijk het opwarmen van je lichaam voordat je aan je work-out gaat beginnen. Het brengt je hartslag lichtjes omhoog en bereidt je lichaam voor op intensievere inspanningen. We weten allemaal dat het goed is om voor het sporten een warming-up te doen. Maar eerlijk is eerlijk: dit opwarmertje willen we nog weleens overslaan. Wij vertellen je waarom het essentieel is om een warming-up te doen en we geven je tips voor een goede warming-up.
Mentale voorbereiding
Warming-up is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Wanneer je je voorbereidt op een activiteit, helpt de warming-up om je mentaal klaar te maken. Het geeft je de tijd om je te focussen. Ook geeft het je tijd om de activiteit in te beelden. Misschien heb je de sport die je gaat doen eerder gedaan en heb je feedback van een coach of instructeur gekregen waar je even aan kunt denken. Opzwepende muziek kan je helpen om jezelf te motiveren.
Voorkom blessures
De warming-up speelt ook een belangrijke rol bij het voorkomen van blessures. Ten eerste bevordert het je bloedsomloop, waardoor er meer zuurstof naar je spieren gaat. Dit zorgt ervoor dat je spieren flexibeler zijn en beter voorbereid zijn op het sporten. Ten tweede stijgt je lichaamstemperatuur tijdens de warming-up, wat zorgt voor een soepelere beweging van de spieren en gewrichten. Je lichaam is beter voorbereid op fysieke inspanning, en zo verminder je de kans op blessures.
Betere coördinatie en looptechniek
Naast fysieke voorbereiding heeft de het opwarmen van je lijf ook invloed op je coördinatie en looptechniek. Door geleidelijk aan je spieren actiever te maken, verbeter je de connectie tussen je zenuwstelsel en spieren. Dit zorgt voor een betere coördinatie en techniek van bewegingen. Een goede warming-up helpt dus niet alleen bij het voorkomen van blessures, maar draagt ook bij aan een verbeterde prestatie tijdens het sporten door een betere coördinatie en techniek.
Warming-up bestaat uit drie onderdelen
Een goede warming-up bestaat uit drie onderdelen. Deze onderdelen zijn: circulatieoefeningen, rekoefeningen en sport-specifieke oefeningen. Het circulatie-onderdeel zorgt ervoor dat je hartslag en het reactievermogen van je spieren wordt verhoogd. Voorbeelden van circulatie oefeningen zijn joggen, touwtje springen of jumping jacks. Het doel van rekoefeningen is het vergroten van je bewegingsuitslagen. Als je bijvoorbeeld de deadlift gaat doen (een krachtoefening waarbij je je hamstrings traint) is het goed om eerst je hamstrings op te rekken voordat je dit met gewichten gaat doen. En tot slot sport-specifieke oefeningen. Dit zijn bewegingen die je in je sport ook zal doen. Stel je gaat voetballen, dan is het dribbelen met een voetbal een goed voorbeeld van sport-specifieke oefening. Na deze oefeningen ben je klaar om voor het echie te gaan!
Houd het simpel
Een warming-up hoeft zeker niet als een vervelende verplichting te voelen, dus maak het vooral niet te ingewikkeld voor jezelf. Er zijn talloze manieren om een warming-up te doen, en je kunt het zo gevarieerd, kort of lang maken als je zelf wilt. Er is geen vaste regel; het gaat erom wat voor jou werkt! Verschillende sporten hanteren diverse warming-upoefeningen. Bijvoorbeeld, voetballers richten zich vaak meer op hun benen, terwijl dansers hun warming-up meer richten op armen, schouders en nek. Ontdek wat je lichaam fijn vindt, waar jou spieren warm van worden en welke oefeningen je zonder al te veel moeite kan implementeren in je routine voor het sporten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.