Ben je een fanatieke sporter en heb je een blessure opgelopen? Of zit je de hele dag achter een bureau en heb je last van je nek? Misschien denk je voor het oplossen van deze klachten direct aan een fysiotherapeut, maar de chiropractor is ook een optie. Wat zijn de verschillen? En naar wie moet je voor welke klacht?
Wat is het verschil tussen chiropractie en fysiotherapie?, vragen we Sophie Verstraeten, praktijkmanager bij Chiropractie Fysiotherapie. “Waar de chiropractor zich vooral richt op de wervels, wervelkolom en het zenuwstelsel, kijkt de fysiotherapeut voornamelijk naar de spieren en algehele spierstelsel. Daarnaast is een chiropractor opgeleid om röntgenfoto’s en scans te beoordelen. Dit betekent dat een chiropractor, in tegenstelling tot de fysiotherapeut, diagnoses mag stellen. Een ander verschil is de opleidingsachtergrond. Een chiropractor is academisch geschoold en heeft zijn opleiding genoten aan de universiteit. De opleiding fysiotherapie wordt gegeven op hbo-niveau”, legt Sophie Verstraeten uit.
Voor veel mensen is chiropractie minder bekend dan fysiotherapie, wat houdt het in?
“Chiropractie is een geneeswijze waarbij communicatiestoornissen tussen het zenuwstelsel en de gewrichten van de wervelkolom worden opgeheven door middel van het rechtzetten van de wervelkolom. Daardoor verbeteren problemen van het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en de gezondheid. De theorie achter deze behandeling is dat het lichaam zichzelf zonder operaties en medicijnen van allerlei aandoeningen kan genezen als de structuur van het bewegingsapparaat stevig genoeg is. Om die reden is het vooral belangrijk dat de ruggengraat in een goede houding staat.”
Wat doet een chiropractor dan precies?
“Behandelingen van een chiropractor richten zich vooral op blokkades in de wervelkolom. Chiropractie kan gebruikt worden om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren, bijvoorbeeld na een val of na langdurig herhaalde belasting zoals zitten in een ongezonde houding. Behandelingen worden vooral gebruikt om de pijn te verlichten in spieren, gewrichten, botten en bindweefsel.”
En wat doet een fysiotherapeut?
“De behandeling van een fysiotherapeut kan bestaan uit hands-on en hands-off therapie. Hands-on therapie is bijvoorbeeld het mobiliseren van gewrichten of het losmaken van bindweefsel. Hands-off therapie kan bestaan uit oefeningen die je mobiliteit, kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen verbeteren. De klachten waarmee je naar de fysiotherapeut gaat kunnen sportgerelateerd zijn, maar het kunnen ook dingen zijn waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt, bijvoorbeeld doordat je belemmering ervaart bij huishoudelijke taken.”
Met welke klachten zou je juist naar een chiropractor gaan?
“Bij pijn die gerelateerd is aan de lage rug, nek of wervelkolom, zou je eerder een chiropractor moeten raadplegen. Sportblessures aan gewrichten zoals de schouder of knie kunnen ook worden behandeld door een chiropractor, maar meestal zal je in deze gevallen doorverwezen worden naar een fysiotherapeut voor rehabilitatie en oefeningen. Een goede chiropractor of fysiotherapeut zal een patiënt naar elkaar verwijzen als het nodig is.”
Een chiropractor ‘kraakt’, is dat niet gevaarlijk?
“Nee, het is niet gevaarlijk. Chiropractors zijn opgeleid om te scannen op eventuele waarschuwingssignalen voordat een behandeling plaatsvindt. Het vak chiropractie heeft in Nederland geen titelbescherming, dat betekent dat iedereen zich een chiropractor kan noemen en het in de praktijk kan beoefenen. Het is daarom belangrijk om altijd te controleren of jouw chiropractor is geregistreerd bij een Chiropractoren Associatie.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.