Een in slaapgevallen kind naar bed dragen, is nog niet zo gemakkelijk. Wat is die ineens zwaar geworden! En als je partner een arm over je heen legt terwijl die slaapt, voelt het aan als lood. Waarom ben je zwaarder als je slaapt? En ben je echt zwaarder, of voelt dat alleen maar zo?
Het lichaam is een indrukwekkende machine, die dingen doet waar we lang niet alles van snappen. Want, waarom worden we zwaarder als we slapen? Dat heeft alles te maken met je spieren.
Zolang je wakker bent, is er altijd activiteit in je spieren. Of je nu in rust bent, gaat sporten of koken; je spieren zijn geactiveerd. Bovendien werken je spieren continu tegen de zwaartekracht in. Zo til je altijd je hoofd een beetje op als je wakker bent en met je hoofd op iemand zijn schoot ligt. Je ligt dus nooit met je volle gewicht op iemand. Dat doe je onbewust en automatisch.
Volledig ontspannen spieren
Als je slaapt, ontspannen de spieren in je lichaam zich volledig. Het gevolg: het volle gewicht van je schedel rust op de ander. Tijdens de remslaap kun je nog wat zwaarder aanvoelen dan tijdens de andere fasen. Je bent dan namelijk min of meer ‘verlamd’. Je wordt dus niet écht zwaarder. Zet je jezelf in slaapstand op de weegschaal, dan schiet die niet ineens helemaal door naar rechts.