Een ijsblokjesvorm – die heeft (bijna) iedereen wel in zijn vriezer liggen. Logisch, want ijsblokjes maken een drankje meteen zomers. Maar wist je dat je met een zo’n vorm nog veel meer kunt dan verkoelende drankjes maken? Wij geven je daarom 17 creatieve en slimme manieren om een ijsblokjesvorm voortaan te gebruiken.
1. Bewaar verse kruiden
Heb je een restje verse kruiden over? Weggooien is zonde! Knip de kruiden in kleine stukjes en stop ze met olijfolie in een ijsblokjesvorm. Ideaal om gerechten snel op smaak te brengen.
2. Maak je eigen ijskoffie
IJskoffie maken, hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Laat de koffie afkoelen of giet een koud restje in de vorm. Na een paar uur in de vriezer zijn de ijsblokjes klaar voor de blender. Stop er een paar in de blender voor een glas ijskoude koffie.
3. Een restje wijn
Voor sommige recepten heb je een klein beetje wijn nodig, zoals stoofpotjes. Lastig als je geen wijndrinker bent of liever niet een hele fles openmaakt. De oplossing is heel eenvoudig: vul een ijsblokjesvorm met het laatste restje wijn. Zo heb je het altijd in huis.
4. Spinazie voor je groene smoothie
Een hele zak spinazie kopen voor die ene groene smoothie, is niet zo praktisch. Vries het daarom per portie in. Een ijsblokje is genoeg voor één smoothie.
5. Vries eieren in
Zijn je eieren bijna over de datum? Vries ze dan in in een ijsblokje. Handig als je spontaan een cake of taart wilt bakken. Stop de eieren niet in de magnetron om te ontdooien, maar wacht gewoon een paar uur. Ook een idee: het eigeel en eiwit los van elkaar invriezen.
6. Maak je eigen bevroren bouillonblokje
Als je hét recept hebt gevonden voor bouillon, dan kun je net zo goed extra maken. Vries het in voor de momenten dat je geen zin hebt om lang in de keuken te staan.
7. Bewaar je zelfgemaakte pesto
Zijn de pijnboompitten in de aanbieding of groeit je basilicumplant uit de kluiten? Dan is het tijd om veel pesto te maken. Bewaar de pesto in de ijsblokjesvorm zodat je altijd die lekkere pasta kunt maken.
8. Als sieradendoos
Het is misschien niet de mooiste oplossing, maar een ijsblokjesvorm is ook een handige opbergplek voor kleine sieraden. Bewaar het alleen niet in de vriezer..
9. Mini-ijsjes
Een restje smoothie, fruit met water en een satéprikkers heb je nodig om mini-ijsjes te maken.
10. Chocolade met aardbeien
De perfecte combinatie: chocolade met aardbeien. Smelt een reep (pure) chocolade, giet het in de vorm en druk er aardbeien in. Net zo lekker als een bonbon!
11. Als schilderspalet
Een ijsblokjesvorm werkt perfect als schilderspalet: de kleuren blijven gescheiden en het palet is zo schoon.
12. Voor kruidenboter
Vul een ijsblokjesvorm met boter, een snufje zout en kruiden. Zo heb je altijd kruidenboter op voorraad.
13. Munt in ijsblokje
De koele versie van muntthee is water met ijsblokjes met munt. Ook lekker: zelfgemaakte ice tea met deze ijsblokjes.
14. Puur natuur aftersun
Handig voor de zomer: een vriezer vol ijsblokjes met Aloë Vera. Je hebt er alleen een Aloë Vera plant en een schaar voor nodig.
15. Tomatensaus
Het geheime recept van je moeder of oma, is goed voor liters tomatensaus. Waarom dan niet in kleine porties invriezen?
16. Extra yoghurt
Ook lekker in een smoothie: yoghurt. Gooi het restje yoghurt daarom niet weg als het bijna over de datum is, maar vries het in.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.