<-- NIET ACTIEF -->

De vakantie is voorbij en de plicht roept. Gelukkig heb je volop genoten, ben je goed uitgerust en kun je er weer helemaal tegenaan. Toch? Was het maar waar. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders in een dip terechtkomt na de vakantie. Wij geven je tips om deze valkuilen te omzeilen.

1. Je slaapritme niet aanpassen

Terwijl je collega fluitend het kantoor binnenstapte, moest jij jezelf op de eerste werkdag na de vakantie uit bed sleuren. Veel mensen slapen de nacht voordat ze weer aan het werk gaan en tijdens de eerste werkweek slecht of te kort. Heel logisch, als je je slaapritme niet aanpast en gewend bent om laat naar bed te gaan en lang uit te slapen. Nu de wekker weer dagelijks om 07.00 uur gaat, is het tijd voor een nieuw ritme. En het is belangrijk om daar al vroeg mee te beginnen.

Tip: Zorg dat je lichaam een paar dagen de tijd krijgt om aan een nieuw ritme te wennen. Dan heb je het juiste slaapritme snel weer te pakken. We hebben gemiddeld zeven/acht uur slaap per nodig, dus tellen maar! Zoek overdag zoveel mogelijk de buitenlucht op, zodat ‘s avonds je ogen sneller dichtvallen. Omdat het langer licht is in de zomer is het belangrijk om het al zo vroeg mogelijk donker te maken in huis. Dit bevordert namelijk de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

2. Gezonde gewoontes uitstellen

Elke avond een glas alcohol, lekkere snacks tussendoor én pizza. Natuurlijk mag je jezelf verwennen op vakantie, maar eenmaal thuis gaan we daar graag nog even flink mee door. Na de vakantie is de koelkast vaak leeg en is het verleidelijker om ‘lekker makkelijk’ te doen. Maakte je voor de vakantie een flinke wandeling of was je drie keer per week in de sportschool te vinden? Stel je vertrouwde gezonde gewoontes niet uit totdat je weer aan het werk gaat. Dan zie je er als een berg tegenop en verandert ‘willen’ in ‘moeten’, terwijl dat helemaal niet hoeft.

Tip: Bedenk ruimschoots voordat je weer aan het werk gaat wat je wilt eten en doe genoeg boodschappen. Dat bespaart je niet alleen veel tijd en moeite, het is ook veel fijner om na een lange werkdag een gezonde maaltijd te eten. Pak je wandelritme weer op of plan weer tijd in voor de sportschool. Hoe fitter en gezonder je aan je eerste werkweek begint, hoe beter.

3. Geen nieuwe plannen maken

Een half jaar lang had je uitgekeken naar deze vakantie en nu is het alweer voorbij. Niets is zo leuk om je te verheugen op een vakantie of een uitje. Heel logisch dus dat je in een dip belandt als je na je vakantie niet meteen nieuwe plannen maakt.

Tip: Welke plannen je ook maakt, uit onderzoek blijkt dat ons geluksgevoel het grootst is vóórdat we op vakantie gaan. De duur van de vakantie of het uitstapje is zelfs helemaal niet belangrijk. Plan dus na je vakantie meteen een dagje weg, leuk uitstapje of een etentje bij je lievelingsrestaurant. De voorpret kan dan meteen weer beginnen.

4. Denken dat op vakantie alles beter was

Het strand, het zeewater, al die lekkere drankjes, eindelijk tijd voor ontspanning… Je hoort het jezelf al denken: alles is beter op vakantie. Niet waar! Ben je de kilo’s zand in je tas, het prikkende zout in je ogen en die gigantische kater soms al vergeten? Op vakantie was misschien niet alles even fantastisch, maar als je eenmaal thuis bent voelt dat wel zo. En dat is onterecht.

Tip: Omarm het ‘home sweet home’-gevoel. Eindelijk weer in je eigen bed slapen (dat bed op vakantie was eigenlijk best hard) en alles kunnen eten wat je zo gemist hebt. Koffie drinken uit je lievelingsmok, je huisdier weer zien en vakantieverhalen uitwisselen met familie en vrienden. Het zijn allemaal redenen die bewijzen dat weer thuis zijn juist heel fijn is. En wat je op vakantie deed kun je ook gewoon thuis voortzetten. Plan tijd in om te niksen, lees verder in een boek en bezoek een leuke stad.

5. Je agenda overvol plannen

Een veel voorkomende valkuil: je agenda overvol plannen zodra je thuis bent van vakantie. En als je er alleen al aan denkt wat je allemaal nog moet doen, schiet je in de stress. Zorg ervoor dat je ook vlak voordat je weer aan het werk moet, niet aan het rennen en vliegen bent. Stel prioriteiten. Niet alles hoeft in één keer.

Tip: Gun jezelf de tijd en rust bij terugkomst van je vakantie. Het is fijn als je nog een paar dagen over hebt totdat je weer aan het werk moet. Maak een lijstje voor jezelf met de belangrijkste taken die gedaan moeten worden en overdrijf niet. Het kost tijd om weer in je oude ritme te komen.

Wil je het vakantiegevoel langer vasthouden? Volg deze 15 tips.

Lees meer over dit onderwerp