<-- NIET ACTIEF -->

Wat begint met een tintelend of branderig gevoel op je lippen, ontpopt zich tot een koortslip. Hoe sneller het weg is, hoe beter. Alleen hoe doe je dat? Deze acht natuurlijke tips helpen je een koortslip voorkomen en bestrijden. Ingewikkeld is het niet, het begint al met je tandenborstel op tijd vervangen.

1. Minder chocolade eten

Waarschijnlijk sta je niet te juichen om deze tip toe te passen, maar minder chocola eten kan een koortslip wel helpen voorkomen. Chocolade bevat namelijk het aminozuur arginine, een stofje dat het herpes virus gebruikt om zich te vermenigvuldigen.

2. Saliethee drinken

Salie heeft een positief effect op je geheugen en stemming. En omdat het ontstekingsremmend is, werkt het goed tegen een koortslip en keelpijn. Trek zelf thee van deze kruidige en ietwat bittere plant.

3. Geen zonnebrand op je lippen

Een koortslip wordt vaak mede veroorzaakt door zonnebrand. Smeer liever een lippenbalsem met een hoge beschermingsfactor op je lippen, dan zonnebrand. Dat je in de zomer eerder last hebt van een koortslip, is geen toeval. Een hoge dosis UV-straling maakt cellen kapot die betrokken zijn bij de afweer van infecties met bacteriën en virussen. Je afweersysteem werkt dan minder goed, waardoor je vatbaarder bent voor een koortslip.

4. Extra rode paprika op het menu

Vitamine C verhoogt je weerstand, waardoor je minder kans hebt op een koortslip. Behalve in een sinaasappel, een bekende vitamine C-bom, vind je deze vitamine in grote hoeveelheden in rode paprika, witlof, kiwi, broccoli en rozenbottel.

5. Vervang je tandenborstel

Koortslip gehad? Vervang je tandenborstel dan meteen. Aan je tandenborstel kunnen sporen blijven hangen van het herpesvirus, waardoor de kans een stuk groter is om weer een koortslip te krijgen.

6. IJsklontjes op je lippen

De kou van een ijsklontje kan helpen het herpesvirus te vertragen. Wrijf met een ijsklontje over je lip als je een koortslip voelt opkomen. Meestal merk je dit aan een tintelend of branderig gevoel aan je lippen.

7. Een teentje knoflook

Knoflook staat bekend om de antibacteriële werking. Het proberen waard: snijd een teentje knoflook doormidden en wrijf het over de plek.

8. Eet meer producten met lysine

Lysine is een aminozuur dat gekoppeld wordt aan het voorkomen van het herpesvirus. Je vindt het onder andere in de volgende voedingsmiddelen: kip- en rundvlees, kaas, eieren, avocado, appels en tomaten.