<-- NIET ACTIEF -->

Minder moeite doen voor je ideale man of hem zelfs kwijtraken in een relatie – het kunnen de gevolgen zijn van het slikken van de pil. Hoe kan dat? Testosteron wakkert je vechtlust aan. En dat hormoon wordt door de pil juist in je lichaam onderdrukt. Uit onderzoek bleek dat vrouwen die de pil slikken minder competitief zijn, waardoor ze minder geneigd zijn te vechten voor de ideale man.

Vrouwen die de anticonceptiepil nemen kiezen eerder een lieve, romantische en soms ‘saaie’ mannen uit. Waarom?

Kelly Cobey, psycholoog en onderzoekleider van (Universiteit van Groningen): “De pil onderdrukt hormonale schommelingen. Het eitje kan niet springen en daarom raak je niet zwanger. Maar de invloed die de pil uitoefent op je hormonen blijkt ook effect te hebben op je stemmingen en het effect op een relatie.”

Waarom worden vrouwen minder competitief van de pil?

“Vrouwen die de pil slikken en een partner hebben zijn minder competitief. Waarschijnlijk komt dit doordat het testosteron level lager is, dit wordt onderdrukt door de pil. Testosteron wordt vaak gekoppeld aan competitief gedrag. Wanneer je minder testosteron hebt, heb je dus ook minder zin om de strijd aan te gaan.  Vrouwen in het onderzoek waren bijvoorbeeld minder geneigd te vechten voor hun partner als er een andere vrouw in het spel kwam.”

Reageert elke vrouw zo op de pil?

“Nee. Elke vrouw heeft haar eigen hormoonhuishouding dus iedereen reageert anders op de pil. Een belangrijke bijwerking van de pil zijn stemmingswisselingen. De een geeft aan geen last te hebben van veranderingen, terwijl de ander merkt dat ze slechter in haar vel zit bij de anticonceptiepil, anders over seks denkt en ander gedrag vertoont. Zo kan het dus zijn dat de een veel minder competitief wordt dankzij de pil terwijl de ander helemaal niets merkt.”

Uit het onderzoek blijkt dat het effect bij single vrouwen er niet is – hoe kan dat?

“Dat klopt. Single vrouwen blijven even competitief tijdens het slikken van de pil, terwijl bezette vrouwen wél minder competitief worden. Daar zijn verschillende redenen voor. Single vrouwen reageren emotioneel sterker dan vrouwen met een partner. De wil een partner te vinden overstijgt de hormonale invloed. De vrouwen mét een partner hebben al een man, zij zitten voor hun gevoel dus wel goed.”

Is dat niet gevaarlijk voor de relatie?

“Het kan gevaarlijk zijn. Vrouwen die wel prima zitten en dus ook zo denken, stoppen sneller minder tijd en moeite in een relatie. Zij kunnen het idee hebben dat ze al een man hebben, dus waarom zouden ze dan nog moeite doen voor hun man? Dit kan nadelig werken voor de relatie. Maar het effect van de pil hierop blijft klein. Het ligt dus ook aan de instelling van de vrouwen in hun relatie.”

Dus een succesvolle zakenvrouw blijft strijdlustig?

“Het gaat om kleine, subtiele veranderingen. Succesvolle vrouwen gaan uit zichzelf het gevecht al aan. Een pil kan zo’n karaktereigenschap niet zodanig veranderen dat je op de bank belandt na altijd te hebben geknokt voor een plekje. Natuurlijk kunnen deze vrouwen ook het gevoel krijgen dat ze liever niet meer de strijd aangaan, maar de verandering blijft klein.”

Worden pilslikkers te soft?

“Nee gelukkig niet. Dit onderzoek is er niet om aan te tonen dat we allemaal watjes worden. Het onderzoek is belangrijk, omdat vrouwen nu weten wat voor invloed de pil heeft op je lichaam maar vooral ook op je geest.”