Blaasontsteking

Buikpijn, branderig gevoel bij het plassen, continue aandrang. Iedereen die het ooit heeft gehad, herkent de symptomen direct: blaasontsteking! Na hoge bloeddruk komen vrouwen het meest bij de huisarts met urineweginfecties.

Algemeen | Klachten bij blaasontsteking | Behandeling | Oorzaak van blaasontsteking | Tips & vragen

Algemeen

Urineweginfectie

Met een infectie aan de urinewegen moet je niet te lang blijven rondlopen. Een onbehandelde blaasontsteking kan over gaan in nierbekkenontsteking en in het ergste geval raken dan de nieren beschadigd. Je herkent een blaasontsteking aan buikpijn, pijn of branderig gevoel bij het plassen en continue aandrang.

Ook mannen en kinderen krijgen blaasontstekingen

Niet alleen vrouwen komen in aanraking met blaasontstekingen. Ook mannen en kinderen hebben er last van. Kinderen hebben meestal iets andere symptomen; ze voelen zich niet lekker, hebben buikpijn of plassen in bed. Diabetici (verminderde weerstand) en zwangere vrouwen hebben een vergrote kans op een blaasontsteking.

Klachten bij blaasontsteking

Wie last heeft van een blaasontsteking ervaart een stekende en brandende pijn bij het plassen. Een blaasontsteking is dan ook zeer pijnlijk. Je herkent een blaasontsteking aan een verkleurde, troebele en sterk ruikende urine. Soms zit er bloed in de urine. Ook heb je constant aandrang om naar het toilet te gaan, plas je vaak kleine beetjes en heb je moeite met je plas ophouden. Als de ontsteking omhoog trekt naar de nieren kan er ook koorts, misselijkheid en pijn in de zij ontstaan.

Behandeling

Zelf doen bij blaasontsteking

Het allerbelangrijkste bij een blaasontsteking is veel te drinken. Omdat plassen bij een blaasontsteking vaak pijnlijk is, zou het een logische reactie zijn om dat juist niet te doen. Maar geconcentreerde urine irriteert de blaas en houd je blaasontsteking langer in stand. Het beste is flink drinken en plassen. Zo spoel je de urinewegen schoon en is je blaasontsteking eerder voorbij. Ook warmte helpt bij een blaasontsteking. Ga naar bed met een warme kruik of neem een warm bad en houd de temperatuur op 37 of 38 graden.

Blaasontsteking voorkomen

  • Wacht niet met plassen – ga bij aandrang direct naar het toilet, zo bevorder je de doorspoeling van je blaas.
  • Zorg voor een goede hygiëne – reinig de anus na ontlasting van voor naar achteren. Was de vagina alleen met water en plas direct na het vrijen.
  • Zorg voor een goede weerstand – eet veel verse groente en fruit, beweeg en ontspan.

Naar de arts

Raadpleeg bij een blaasontsteking altijd een arts, zeker als je urine rood, roze of donkerbruin gekleurd is. Ook als je last hebt van terugkerende urineweginfecties is het belangrijk een arts te bezoeken.

Oorzaak van blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt altijd veroorzaakt door de E. coli-bacterie, afkomstig uit de darm. Een blaasontsteking kan ontstaan doordat deze bacterie terechtkomt in de bloedsomloop. Maar veel vaker zie je dat de bacteriën van buitenaf de urinebuis bereiken. De bacteriën gedijen erg goed in de blaas en kunnen zich explosief vermenigvuldigen. Per milliliter urine zijn er zo’n honderdduizend bacteriën aanwezig.

Kortere urinebuis

De reden dat vrouwen vaker een blaasontsteking hebben dan mannen is omdat ze een kortere urinebuis hebben. Bovendien ligt de uitgang van de urinebuis dichter bij de anus, waardoor de bacteriën makkelijker in de urinebuis en blaas terecht komen. Als de bacteriën in de blaas terechtkomen is het niet altijd gezegd dat ze direct een blaasontsteking veroorzaken.

Extra kans op blaasontsteking

Soms loop je meer kans op een blaasontsteking. Dit kan komen door:

  • een lage weerstand
  • te weinig drinken
  • onhygiënisch afvegen van de billen (van achter naar voren)
  • niet goed leegplassen van de blaas
  • bacteriën die achterblijven na een eerdere blaasontsteking

Tips & vragen

Artikelen in het dossier

7 dingen die je darmen je willen vertellen

7 dingen die je darmen je willen vertellen

0
Hoe is het met je darmen? Grote kans dat je zegt: ‘prima’. Want zeg nu eerlijk: let je eigenlijk wel op je darmen? Vaak...
Eet je lever gezond

Eet je lever gezond