Laten we eerlijk zijn: iedereen laat wel eens een wind. Daar is helemaal niets geks aan. Het wordt pas echt vervelend als je er geen invloed op hebt en zelfs mensen in je omgeving er last van hebben. Mag het van jou wel wat minder? Wij verzamelden de beste tips tegen winderigheid.
Een mens laat gemiddeld 12 tot 25 winden per dag; allemaal gassen die uit het spijsverteringskanaal komen. Na het eten van een maaltijd ontstaat er in dit kanaal ongeveer 15 liter lucht, waarvan het grootste gedeelte wordt opgenomen in het bloed en door de longen wordt verwerkt. De lucht die overblijft, verlaat het lichaam via de anus.
Overmatige winderigheid
Laat je meer winden dan je lief is, dan heeft dat dus alles te maken met de hoeveelheid lucht in je darmen. Hoe meer lucht er in je darmen zit, hoe meer winden je laat. Deze lucht komt daar natuurlijk niet vanzelf. Heb je last van overmatige winderigheid, dan kan dit één van de oorzaken zijn:
- Het inslikken van lucht. Kauwen op kauwgom, drinken door een rietje, stress, snel eten en praten, hyperventileren, een slecht zittend kunstgebit en roken. Alles wat in dit rijtje staat, kan er allemaal voor zorgen dat je extra lucht binnenkrijgt.
- Het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Met uien, lightproducten, peulvruchten, koolsoorten, fruit en koolzuurhoudende dranken moet je oppassen als je winderigheid wilt voorkomen. De koolhydraten in onder andere peulvruchten, uien en kool worden niet volledig verteerd en opgenomen in de dunne darm en komen onveranderd in de dikke darm terecht. Daar worden ze door de darmflora bewerkt, met extra gasvorming als gevolg. Ook sorbitol in lightproducten en fructose in fruit worden minder goed opgenomen en verteerd.
- Je eetgewoontes. Kauw je slecht, dan komt er zonder dat je het doorhebt veel lucht mee. Hetzelfde geldt voor snel eten. Het advies is dus simpel: kauw vaak en eet in een versnelling lager.
- Verstopping. Je zou het misschien niet denken, maar obstipatie kan ook voor extra winderigheid zorgen. Als je last hebt van obstipatie, zitten er brokken ontlasting vast in de darm. De lucht in je darmen kan hierdoor niet ontsnappen, omdat het ‘gevangen’ zit achter de ontlasting. Deze lucht hoopt zich op en oefent steeds meer druk uit. Is de druk hoog genoeg, dan verlaat de lucht met veel kracht je lichaam. Het gevolg: een meestal duidelijk hoorbare wind. Hier vind je tips om verstopping te voorkomen.
Andere mogelijke oorzaken van overmatige winderigheid: het prikkelbare darmsyndroom, stress, medicijngebruik, darmziekten (van coeliakie tot de ziekte van Crohn) en lactose-intolerantie. Merk je dat je in de loop der jaren alleen maar meer winden laat? Dat kan kloppen. Dat komt doordat er minder spijsverteringssappen worden geproduceerd en voedingsmiddelen minder goed worden verteerd. Daarnaast worden de sluitspieren vaak slapper, waardoor lucht makkelijker ontsnapt.
Dit vertelt de geur van je winden
Het gas in de darmen is een bijzondere cocktail van stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Een mix van reukloze gassen. Als het wel stinkt, is de kans groot dat je voeding ermee te maken heeft. Het eten van veel koolhydraten kan zorgen voor een zure lucht en het eten van dierlijke producten en eiwitten voor de lucht van rotte eieren.
6 tips van ervaringsdeskundigen
Wat is de beste tip tegen winderigheid? Wij vroegen ervaringsdeskundigen om raad. Dit zijn hun zes beste tips:
1. Bonenkruid
Rinske: “Als je koolsoorten eet, voeg dan tijdens het bereiden venkelzaad toe. Dat helpt winderigheid tegen te gaan. Maak gerechten met bonen klaar met bonenkruid. Dat is goed voor de spijsvertering.”
2. Probiotica
Heidi: “Ik heb veel baat bij probiotica. Hierdoor is de geur van je ontlasting al een stuk minder, maar ook je winden zijn bijna geurloos. Laat je dan toch een wind, dan kun je het geluid van je stoel of je schoen als excuus gebruiken.”
3. Een darmonderzoek
Joelca: “Ik had veel last van winderigheid en via een darmonderzoek bij een orthomoleculair arts kwam ik erachter dat ik een parasiet in mijn darmen had. Misschien helpt een bezoek aan een orthomoleculair arts.”
4. Minder vlees
Ineke: “Ik had hier vroeger ook erg veel last van en ben toen veel minder vlees gaan eten. Als ik al vlees eet, dan is het een klein stukje en alleen biologische kip of wild. Dit scheelt echt heel veel. Ik heb er nu bijna geen last meer van, alleen als ik soms te veel linzen en/of uien heb gegeten.”
5. Venkel
Yvonne: “Probeer na te gaan wat je hebt gegeten en of dit wellicht de oorzaak kan zijn van de klachten. Houd eventueel een eetdagboek bij. Uien, prei, koolsoorten en peulvruchten kunnen een trigger zijn. Vermijd drankjes met koolzuur. Heb je toch last, probeer dan venkelcapsules of venkelthee”.
6. Niet rauw
Mariska: “Let goed op je voeding. Kijk waar je de meeste winden van moet laten en mijd die voedingsmiddelen als je in gezelschap bent. Wellicht eet je veel salades. Als je de groente eerst even roerbakt, ben je liever voor je darmen dan wanneer je ze rauw eet.”