<-- NIET ACTIEF -->

Rol je broekspijpen op, schop je schoenen uit, trek je sokken uit en laat je voeten op avontuur gaan. Steek je tenen in de modder, masseer je zolen door over kiezelsteentjes te lopen en laat je voeten strelen door mos of gras. En? Hoe voelt dat? gezondNU selecteerde de vier mooiste blotevoetenpaden voor je.

Blotevoetenpad 1 – Schoorl

Dit blotevoetenpad is een heerlijke warming-up of een perfect toetje na een langere wandeling of fietstocht in de Noord-Hollandse badplaats Schoorl. Extra leuk om met kinderen te doen, want het traject beslaat maar 150 meter. Wel is het heel gevarieerd: je loopt over dennenappels (au!), maar ook over een mostapijtje. Elke ondergrond geeft een andere beleving. Dit blotevoetenpad is gratis en als afsluiter kun je je voeten met echt duinwater afspoelen. Heerlijk! Voor de kinderen is er een toffe speeltuin.

Weetje: een blotevoetenpad is een korte wandelroute die je blote voeten kennis laat maken met verschillende ondergronden: van zacht gras en fijn zand tot schelpen, modder, grind, water, keien, houtsnippers, boomstammen en dikke takken.

Blotevoetenpad 2 – Twello

Ben je een diehard? Dan is dit blotevoetenpad iets voor jou. Je loopt twee kilometer lang met je blote voeten door de modder, een leemkuil of een moeras. Het is klimmen, klauteren, glijden. En, je moet niet bang zijn om vies te worden. Dus oude kleren verplicht! Uiteraard kun je het allemaal zo spannend maken als je zelf wilt. Ga je wel of niet het moeras in? Of kom je in de yogaweide liever tot rust? Na anderhalf uur op avontuur kun je nog een kijkje nemen in de verschillende tuinen. Er is onder meer een Middeleeuwse, Romeinse en een permacultuurtuin. Neem vooral ook een setje droge kleren mee.

Weetje: doordat je op verschillende ondergronden loopt en de steun van je schoenen mist, moeten je voeten hard aan de slag. Op deze manier train je dus zowel je balans als alle spiertjes in je voeten en onderbenen.

Blotevoetenpad 3 – Zeewolde

Je kunt er logeren of kamperen, maar je kunt op boerderij De Sternhof ook het blotevoetenpad lopen. Over het traject van 800 meter doe je al gauw drie kwartier. Je loopt over tal van verschillende ondergronden en langs een bloementuin en een biologische moestuin waarvan de opbrengst naar de voedselbank gaat. Je kunt het blotevoetenpad ook nog combineren met een natuurspeurtocht. Het traject kun je van 5 mei tot en met 12 september doorlopen.

Weetje: barefoot walking is een ware trend aan het worden. Maar weet dat het niet altijd verstandig is om zomaar overal in de natuur op blote voeten te gaan lopen. Op veel paden liggen soms toch stukjes glas of andere scherpe dingen. Opletten dus! De bedoeling van blotevoetenpad is dat je er op een veilige manier het wandelen op blote voeten kunt ontdekken.

Blotevoetenpad 4 – Elsendorp

Je kunt er over een hangbrug lopen, door water kuieren, er zijn steile hellingen, een uitkijktoren en uiteraard veel verschillende paden met allerlei ondergronden. In het Brabantse Elsendorp vind je het oudste blotevoetenpad van Brabant: de Christoffelhoeve. Volgens de makers van dit pad geeft het wandelen op blote voeten je voeten een massage en dat komt de doorbloeding ten goede. Lekker dus!

Weetje: geen avonturier? Er zijn ook blotevoetenpaden die veel minder op het avontuur en meer op de ontspanning focussen. Wandelen over zo’n pad wordt dan veelal vergeleken met een voetmassage.