De pil is één van de meest populaire middelen om een zwangerschap te voorkomen. Maar de pil kan ernstige bijwerkingen hebben. En wie op korte termijn zwanger wil worden, kan ook beter stoppen. Om je bewust te maken van alle anticonceptiefeiten zetten we de feiten en fabels op een rij. Dit moet iedere vrouw weten over de pil.
Feit: Meer risico op trombose met de pil
De beruchte Diane-35-pil was een anticonceptiemiddel dat verhoogde risico’s op bijwerkingen gaf. Sindsdien bleken meerdere middelen ernstige bijwerkingen te hebben. De middelen met een slechte naam zijn een combinatie van de hormonen oestrogeen en progestageen. Deze geven een verhoogd risico op trombose, omdat de samenstelling van het bloed verandert door de toename van vrouwelijke hormonen. Afhankelijk van de samenstelling is de kans op trombose wanneer je de pil slikt tussen de vijf en twaalf op de tienduizend vrouwen. Voor vrouwen die geen anticonceptie gebruiken, geldt een kans op trombose van twee op de tienduizend.
Feit: Pil niet honderd procent betrouwbaar
Honderd procent betrouwbaar is geen enkel anticonceptiemiddel. Bij de pil ligt de kans op een zwangerschap lager dan een procent, mits je de pil netjes elke dag slikt. Gemiddeld ligt de kans tussen de twee en zes procent. De reden? Meestal wij vrouwen zelf. We vergeten de pil te slikken of we gebruiken hem verkeerd. Het meest betrouwbaar zijn de methoden die je niet kunt vergeten: een spiraal, hormoonstaafje of prikpil. Bij deze methoden ligt de kans dat je zwanger raakt tussen de 0,05 en 0,8 procent. Periodieke onthouding is overigens het onbetrouwbaarst: de kans op zwangerschap is dan een tot negen procent. Met een condoom is die kans twee tot vijf procent.
Feit: Niet alle pillen zijn even geschikt
Anticonceptiemethodes genoeg, maar welke is het beste voor jou? Mogelijkheden zijn de anticonceptiepil (in verschillende soorten en samenstellingen), een ring in de vagina, een hormoonpleister, een spiraal, anticonceptiestaafje, een condoom, prikpil, sterilisatie of periodieke onthouding. Bij deze laatste heb je geen seks op het moment dat je vruchtbaar bent, maar is niet aan te raden vanwege de onbetrouwbaarheid. Welk middel voor jou het beste is, bepaalt je persoonlijke situatie, leefstijl en erfelijke factoren. Zo zijn de middelen met een combinatie van oestrogeen en progestageen niet aan te raden wanneer je boven de 35 bent, je een ongezonde leefstijl hanteert of bepaalde aandoeningen hebt. Niet-hormonale middelen zoals de koperspiraal, condoom of pessarium kunnen vaak wel. Ook zijn de middelen die alleen het hormoon progestageen bevatten vaak geen probleem.
Fabel: De pil slikken is ongezond
De pil slikken is niet ongezond, hoewel het niet-hormonale condoom of het koperspiraal gebruiken ‘gezonder’ is. Middelen met hormonen beïnvloeden namelijk lichamelijke processen. Ze gaan een eisprong tegen of voorkomen dat een bevruchte eicel zich nestelt in de baarmoederwand. Wanneer je met deze middelen start, moet het lichaam aan de hormonen wennen. Pijnlijke borsten, hoofdpijn, stemmingswisselingen of misselijkheid zijn het gevolg. Meestal verdwijnen de bijwerkingen na drie maanden.
Zo gebruik je een anticonceptiemiddel veilig
Vraag jezelf af wat jij van je anticonceptie verwacht. Heb je een kinderwens op korte termijn? Ben je een trouwe slikker? Wil je zorgeloos kunnen vrijen? Ga na of er persoonlijke factoren zijn en laat je goed informeren en adviseren door de huisarts. Wanneer je het middel in handen hebt, lees je de bijsluiter. Wees altijd alert op klachten of veranderingen tijdens anticonceptiegebruik en stap desnoods over op een ander middel. Als je het niet vertrouwt, kun je altijd naar de huisarts stappen. Wat kun je verder zelf doen? Gezond leven. Rook niet, eet gevarieerd, beweeg voldoende en probeer een gezond gewicht te behouden.