Als er iets is dat je altijd in huis moet hebben, dan is het wel knoflook. Deze geurige bol maakt ieder gerecht lekkerder en is het geheime wapen voor een gezonde bloeddruk. Maar wat maakt knoflook zo gezond? En welke recepten moet je zeker maken met deze geliefde smaakmaker? Wij maken je wegwijs in knoflookland.
Wie kookt met knoflook hoeft het niet zo nauw te nemen. Hoe meer teentjes, hoe lekkerder het gerecht. Al sinds de oude Egyptenaren wordt knoflook in de keuken gebruikt als smaakmaker én geneesmiddel. In de Codex Ebers, een handboek voor artsen en apothekers, werd 1500 jaar voor Christus (!) knoflook beschreven als middel tegen onder andere infecties, darmparasieten en een hoge bloeddruk. Duizenden jaren later is uit wetenschappelijk onderzoek bekend geworden dat knoflook de bloeddruk laat dalen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Reden genoeg om deze look een ereplek te geven in je keuken.
Knoflook en allicine
Knoflook heeft zijn geneeskrachtige werking te danken aan de stof allicine. Deze
zwavelbevattende stof zorgt niet alleen voor de specifieke geur en smaak van knoflook, maar helpt ook de spiercellen in je bloedvaten ontspannen. Hierdoor worden je bloedvaten minder nauw en zakt je bloeddruk. Een andere gezonde eigenschap van knoflook is dat hij nitraatrijk is. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten dat nitraatrijke groenten een positief effect hebben op je bloeddruk. En als dat nog niet genoeg is: knoflook zit tjokvol antioxidanten en helpt zo je immuunsysteem een handje.
Eet knoflook rauw
Ben je een echte bikkel? Eet knoflook dan rauw. Je profiteert zo het meest van de geneeskrachtige stof. Volgens experts maakt het ook uit hoe klein je knoflook snijdt: hoe fijner, hoe meer allicine er vrijkomt. Als je knoflook mee wilt bakken of koken, is er een handig trucje om toch veel van deze stof binnen te krijgen. Voor het verwarmen kneus je de knoflook en stel je hem tien minuten bloot aan zuurstof.
Geen stinkadem
Na het eten van knoflook is het slim om peterselie of een appel te eten. Ook schijnt een glas melk de knoflookgeur te verdelgen. Stinkende vingers ga je te lijf met zout of koffiedik. Even scrubben en de geur is een stuk minder.
5 recepten met knoflook
Knoflookhummus
Ingrediënten: 1 bol knoflook, 800 gram witte bonen, 400 gram kikkererwten, 1 citroen, olijfolie, peper en zout
Bereiding: verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de bovenkant van een bol knoflook en verpak in aluminiumfolie. Zet de ingepakte knoflook voor tien minuten in de oven tot deze zacht en bruin is. Laat de witte bonen en de kikkererwten uitlekken en doe deze in de keukenmachine. Voeg nu de knoflook toe door in de bol te knijpen. Mix tot een gladde dip. Je kunt de dip op smaak brengen met peper en zout en wat citroensap.
Zoete aardappelpuree met knoflook
Ingrediënten: 4 grote zoete aardappels, 4 tenen knoflook, 30 gram boter, zout en peper
Bereiding: kook de zoete aardappels tot ze gaar zijn. Waarschijnlijk duurt dit een minuut of vijftien. Smelt de boter in een pan en voeg de knoflook toe. Let op dat de knoflookboter niet te donker wordt. Giet het mengsel over de zoete aardappels, voeg zout en peper toe en stamp tot een puree.
Knoflooksoep
Ingrediënten: 4 bollen knoflook, 1 takje verse tijm, olijfolie, 1 liter water, 25 gram bloem, peper en zout
Bereiding: halveer de bollen knoflook en bestrooi met tijmblaadjes, zout en peper en wat olijfolie. Zet ze voor ongeveer een uur in de oven in een schaal. Prak de knoflook fijn in de soeppan en voeg de knoflookolie toe. Strooi wat bloem erover en verwarm het al roerend. Voeg al roerend water toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep een minuut of vijftien sudderen.
Turkse knoflookomelet
Ingrediënten: 4 eieren, 2 eetlepels melk, 1 ui, 4 flinke tenen knoflook, bakje champignons, peper en zout
Bereiding: snijd de knoflook en champignons in dunne plakjes en de ui in dunne ringen. Klop de eieren los met een beetje melk. Verhit wat olie in de pan en fruit de ui. Bak de champignons mee, zet het vuur wat lager en schep de knoflook erdoor. Schenk het eimengsel erover en laat het een minuut of tien met deksel op de pan stollen.
Bruschetta
Ingrediënten: ciabatta, 6 rijpe tomaten, 2 tenen knoflook, verse basilicum, olijfolie, peper en zout
Bereiding: verwijder de zaadlijsten en snijd de tomaten in kleine blokjes. Snijd de basilicum fijn en voeg wat peper en zout toe. Pers de knoflook en doe dit samen met een scheut olijfolie in een bakje. Snijd de ciabatta in stukken en smeer ze in met het mengsel van knoflook en olijfolie. Na een minuut of tien in een oven op 180 graden is het brood knapperig. Verdeel dan het tomatenmengsel over de plakjes.
Op zoek naar een boodschappenlijstje voor een gezonde bloeddruk? Cardioloog Janneke Wittekoek geeft je inspiratie.