<-- NIET ACTIEF -->

Het kan opkomen nadat je uren achter je bureau hebt gezeten en je taken afvinkt. Of misschien heb je te lang, al liggend op de bank, op je tablet gescrold. Het gevolg: pijn in je nek! Wat de reden ook is, nekklachten zijn nooit fijn. We geven je vijf oefeningen om nekpijn te voorkomen en je spieren gezond te houden.

Voorovergebogen hoofden, hangende schouders … Je ziet ze overal. In de trein, op het werk en in huis. Het betekent dat je hoofd niet meer wordt ondersteund door je wervelkolom, waardoor je nekspieren extra veel kilo’s moeten dragen. Dit kan zorgen voor een zeurende nekpijn. Klap je laptop dus even dicht en pak je yogamat erbij. Het is tijd voor een paar oefeningen!

1. Stretch

We geven toe: dit is geen echte yogaoefening, maar dat maakt deze nekstretch niet minder fijn als je last hebt van nekpijn. Ga rechtop zitten en ontspan je schouders. Kantel je hoofd naar links en verleng de rechterkant van je nek. Gebruik je linkerhand om je hoofd nog iets meer naar je linkerschouder te duwen voor wat extra stretch. Doe dit voorzichtig. Breng daarna je nek weer terug naar een rechte positie.

2. De sprinkhaan

Door even achterover te buigen, zet je de rug en schouders op spanning. Dat is heerlijk als je pijn hebt in je nek. Ga op je buik liggen met je voorhoofd en bovenkant van je voeten op de grond.

Leg je armen languit langs je hoofd, zodat je handpalmen naar elkaar toe wijzen. Adem diep in en duw je bekken in je yogamat en lift je benen, borst en armen van de grond en spreid je vingers. Breng je kaak naar achteren en kijk recht naar voren. Breng je schouderbladen naar elkaar toe. Blijf zes rustige ademhalingen in deze houding. Probeer bij elke ademhaling iets verder naar achteren te buigen.

3. Berghouding

Een fijne oefening tegen nekpijn die je gemakkelijk tussen je drukke schema door kunt doen. Een yogamatje is niet nodig. Ga rechtop staan en verdeel je lichaamsgewicht over allebei de voeten. Span je bovenbeenspieren aan. Maak jezelf zo lang mogelijk en kantel je bekken naar achteren. Open je schouders totdat je schouderbladen elkaar bijna raken. Focus op je ademhaling en blijf zo zeven ademhalingen staan. Kom daarna weer rustig terug in de beginpositie.

4. Vishouding

Na een lange werkdag achter je beeldscherm is dit een heerlijke oefening om te ontspannen. Ga op je rug liggen met je armen slap langs je lichaam en ontspan je benen.

Buig je knieën en plaats je voeten net achter je zitvlak. Plaats je handen onder je zitvlak met je handpalmen naar beneden. Adem in en breng je borst van de grond en steun op je onderarmen en ellebogen. Trek je schouderbladen naar elkaar toe en plaats de bovenkant van je hoofd ook op de grond. Leun hier niet op; de kracht blijft in je bovenarmen en ellebogen. Adem een paar keer rustig in en uit.

5. Zittende twist

Deze houding is niet alleen een heerlijke heupopener, maar ook fijn als je nekpijn hebt. Ga rechtop op een yogamat zitten met je benen recht voor je uit. Plaats je linkerhak naast je rechterheup. Houd je rug lang en zorg dat je zitbotjes op de grond blijven. Plaats je rechterhand achter je op de grond. Adem in en breng je linkerarm omhoog en je elleboog naar de buitenkant van je rechterknie.

Draai op een uitademing naar rechts en kijk over je rechterschouder. Houd deze houding tien ademhalingen vast en probeer bij elke uitademing iets verder te draaien. Kom daarna rustig terug in de beginhouding. Doe nu de oefening aan de andere kant.

Behoefte aan nog meer fijne oefeningen? In dit artikel vind je ademhalingsoefeningen tegen pijn.

Lees meer over dit onderwerp