<-- NIET ACTIEF -->

Ben je al snipverkouden, krijg je ook nog eens rode neus door al het snuiten. Geen gezicht! Hoe kun je een neus als een vuurtoren voorkomen? Wij vroegen lezers naar hun gouden tips tegen een vuurrode snotneus.

1. Zet ’s nachts je neus in het vet

Gerda: “Snuit niet te veel, dat is niet goed. Veeg alleen zacht de neusgaten af. Zet vooral ’s nachts je neus goed in het vet. Je kunt snel van je verkoudheid afkomen door het drinken van gemberthee met citroen en honing en door het gebruik van een zoutoplossing.”

2. Smeer met calendula

Anja: “Ik gebruik altijd een crème met calendula. Verzacht en werkt direct. Op vakantie was ik deze crème helaas vergeten, maar had ik wel een tube zinkzalf in mijn toilettas. Dus heb ik mijn rode neus goed verzorgd met deze zalf. Door de witte kleur van deze zalf werd mijn rode neus ook meteen gecamoufleerd.”

3. Snuit niet, maar snuif

Marjan: “Eigenlijk is het helemaal niet zo goed om je neus te snuiten, zeker niet zo vaak. Het geeft veel irritatie. Mijn moeder leerde mij vroeger: ‘Beter snuiven dan snuiten!’. Ze vertelde dat je anders ook je slijmvliezen kapot snuit. Als ik een verstopte neus heb en ’s nachts geen lucht krijg, leg ik een doorgesneden ui naast mijn bed. Ik heb nog nooit medicatie gebuikt als ik verkouden ben. Hooguit een zelfgemaakte zoutwateroplossing. Als je al een rode neus hebt, adviseer ik om er wat kokosolie of olijfolie op te smeren. Dat voelt prettig en het verzacht, kalmeert en herstelt de huid.”

4. Camoufleer met banana powder

Lydia: “Mij helpt het om banana powder op mijn rode neus te doen met een poederkwast.”

5. Maak zelf een zoutoplossing

Lucia: “Je kunt beter geen papieren zakdoekjes gebruiken, maar deppen met een stoffen zakdoek. Maak zelf een zoutoplossing: vul een klein glazen pipetflesje met warm water met een beetje zeezout. Druppel je neus een paar keer per dag. Leg ’s avonds een halve, opengesneden ui op een bordje op je nachtkastje. Gooi de ui in de ochtend gelijk weg. Wel zo prettig om het slaapkamerraam een tijdje open te laten.”

6. Gebruik een ouderwetse zakdoek

Sara: “Een goede tip als je verkouden bent en steeds een rode neus krijgt: gebruik een ouderwetse rode zakdoek. Je bent dan zo van je vuurrode neus af, geloof het of niet.”

7. Haal vaker je neus op

Annette: “Gebruik hele zachte tissues. Zakdoekjes zijn voor één keer snuiten eigenlijk te dik. Gooi de tissue gelijk in de prullenbak, was je handen en haal vaker je neus op. Misschien niet charmant maar dat is snuiten ook niet. Bescherm de huid van de neus met een zachte zalf.”

Lees meer over dit onderwerp