<-- NIET ACTIEF -->

Een kom yoghurt met noten en blauwe bessen, een lekkere salade met zalm of een dampend bord stamppot. Word je alleen al misselijk van het idee? Helaas, de kans is groot dat je door een griepvirus bent getroffen. Ziek zijn en geen honger hebben, gaan bijna altijd samen. Hoe komt dat?

Normaal kun je niet wachten tot het etenstijd is (honger!), maar vandaag is een simpele banaan of een droge cracker al te veel voor je. Het is zover: je bent ziek. En dat merk je meteen, want je eetlust lijkt voorgoed te zijn verdwenen. Houd vol, want gelukkig is het maar tijdelijk.

Minder honger is niet gek

Dat je eetlust bij griep op een lager pitje komt te staan, is niet voor niets. Het is zelfs een hele bewuste keuze van je lichaam. Als je ziek bent focust je lichaam zich op maar één ding: het bestrijden van de bacterie of het virus. Dit gebeurt door stoffen in het brein die het immuunsysteem activeren. Deze stoffen zorgen er ook voor dat je weinig honger hebt; de spijsvetering krijgt simpelweg minder aandacht. Een verminderde eetlust is dus heel normaal.

Ziek? Blijf drinken

Moet je niet juist eten als je ziek bent? Een terechte vraag, maar volgens Phil Geerlings, diëtist en afdelingshoofd diëtetiek bij het Maastricht UMC+, is even wat minder eten geen ramp. “Geef je maag en darmen vooral rust als ze protesteren. Blijven drinken is wel heel belangrijk. Als je koorts hebt, verlies je namelijk extra veel vocht vanwege de hoge lichaamstemperatuur. Drink eventueel ook een rehydratatiedrankje, zoals ORS.”

Spierkracht neemt af bij griep

Als je echt dagenlang geen hap door je keel krijgt, is het wél verstandig om aan de bel te trekken, zegt Geerlings. “Realiseer je dat voeding heel belangrijk is als je ziek bent. Elk hapje is welkom. Soms zijn mensen, hoe gek het ook klinkt, ‘blij’ dat ze een paar kilo kwijt zijn geraakt na een griepje. Veel mensen ervaren dat hun gewicht wat aan de hoge kant is. Geen honger hebben, lijkt dan ideaal. Helaas zijn dit niet de kilo’s die je wilt verliezen, want het zijn je spieren die afnemen, niet je vet. Bij iedere dag die je doorbrengt op bed, verlies je één procent aan spierkracht. En dat is best veel.”

Onmisbare voeding als je ziek bent

Heb je geen honger, probeer dan op z’n minst eiwitrijke voeding te eten. Deze voedingsstof is volgens Geerlings het belangrijkste als je ziek bent. “Eiwitten zijn belangrijk, omdat dit de belangrijkste brandstof is voor je spieren en die lijden er het meest onder als je ziek bent. En kies vooral producten die jij lekker vindt. Er is veel variatie mogelijk, zoals kaas, kwark, ei, sojaproducten, vis, vlees, hummus en bonen. Als koken een te grote opgave voor je is, laat iemand anders dit dan voor je doen. Een laatste tip: probeer af en toe wat te bewegen. Dan voel je je weer sneller fit.”

Wij vroegen aan artsen wat zij doen om griep te voorkomen. In dit artikel lees je hun beste tips.