<-- NIET ACTIEF -->

Bij verkoudheid, tegen hoofdpijn, om muggen op afstand te houden, maar ook om je concentratievermogen te verbeteren. Eucalyptus is niet alleen een mooie plant om te zien (leuk voor in je tuin of in huis), maar ook geneesmiddel an sich. Geniet van de verfrissende geur en voel je beter.

‘Mooi mutsje’ is de letterlijk vertaling van eucalyptus. Het is afgeleid van het Griekse ‘eu’ (mooi) en ‘kalyptos’ (muts). De meeldraden en stampers hebben namelijk wel wat weg van … een muts.

Heilige boom

Voor de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, is de eucalyptus een heilige boom. Hij vertegenwoordigt de onderverdeling in onderwereld, aarde en hemel. De Aboriginals gebruikten de schors, het hars en de bladeren traditiegetrouw bij koorts en luchtwegproblemen.

Kleine wasjes, grote wasjes

Tien druppels etherische eucalyptusolie toevoegen aan de was zorgt niet alleen voor een frisse geur, maar schijnt ook de groei van schimmels en bacteriën af te remmen.

Dááág muggen (en vliegen)

Geen zin in muggen? Plant dan zeker weten een eucalyptusboom in je tuin of zet een klein struikje weg op je nachtkastje. Muggen houden niet van de geur en gaan de buren lastigvallen. Zelfs malariamuggen zou je zo kunnen weren, al is het risico te groot om alleen op eucalyptus te vertrouwen om jezelf te beschermen. Ook vliegen moeten niet veel van eucalyptus hebben.

Focus, focus, focus

Heb je een knetterdrukke dag op je werk? Moet je echt meters maken? Het schijnt dat de geur van eucalyptus je focus en concentratievermogen vergroot, plus je energieniveau opvijzelt. Je kunt wat etherische olie op een brandertje verdampen of enkele druppels aan een basisolie toevoegen en dit als parfum achter je oren of op je slapen aanbrengen.

De mooiste luchtverfrisser ooit

Eigenlijk hoef je er nauwelijks iets voor te doen: zet gewoon wat verse takjes eucalyptus op de vaas en de geur verspreidt zich vanzelf door je huis. Van eucalyptus wordt beweerd dat het de lucht kan zuiveren. Wij van gezondNU vinden het plantje vooral lekker ruiken en prachtig om te zien. Wordt de geur na een paar dagen wat minder? Dan kun je de blaadjes voorzichtig kneuzen voor een nieuwe geurexplosie.

    De geur zou kunnen helpen om:

  • Stress te verminderen
  • Je stemming te verbeteren
  • Vrijer te kunnen ademen
  • Meer energie te krijgen
  • Scherper te kunnen denken
  • Ziekteverwekkers op afstand te houden

Geef me lucht!

Van oudsher is eucalyptus een vast ingrediënt van menig hoestpastille of -siroop. Van verkoudheid tot keelpijn, van hoesten tot allergie: eucalyptus biedt verzachting. Zijn kracht zit hem vooral in het vermogen om slijm op te lossen. Je kunt ook je eigen ‘verkoudheidsbalsem’ maken. Hiervoor vermeng je twee druppels etherische eucalyptusolie met twee druppels pepermuntolie en twee druppels kokosolie. Smeer dit op je borst om vrijer te ademen (niet geschikt voor jonge kinderen).

Badderen bij hoofdpijn

Eucalyptus schijnt pijn te kunnen verzachten. Probeer het eens uit. Heb je hoofdpijn of spierpijn? Duik dan in een bad waaraan je tien druppels etherische eucalyptusolie hebt toegevoegd. Ga lekker badderen en kijk of je daarvan opknapt.

Als pleister

Bij wondjes, insectenbeten of kleine verbrandingen kan deppen met een mengsel van etherische eucalyptusolie en kokosolie de genezing helpen en ontstekingen voorkomen, doordat eucalyptus bacteriën op afstand houdt.

Smaakstof

Wereldwijd wordt naar schatting wel drie miljoen kilo eucalyptusolie geproduceerd. Met name de bladeren zijn rijk aan eucalyptol. De olie wordt niet alleen gebruikt in aromatherapie of om gezondheidsredenen, maar ook als smaakstof in mondwaters, kauwgom en in de parfumindustrie.

Bad vibes

Ruzie met je lief of een slechte sfeer op het werk? Het verhaal gaat dat het verbranden van eucalyptusblad negatieve energieën kan laten verdwijnen.