<-- NIET ACTIEF -->

Als je rookt, is stoppen het beste wat je vandaag nog kunt doen als het om je longen gaat. Zelfs als je tachtig bent. Maar ook voeding is onmisbaar om deze hardwerkende organen in topconditie te houden. Wat hoort er op je bord thuis voor ijzersterke longen?

Je zou het bijna vergeten, maar onze longen zijn van levensbelang. Logisch, want zonder ze kunnen we geen ademhalen. Wist je dat ons lichaam elke vier seconden van zuurstof wordt voorzien? Dat is volgens het Longfonds meer dan twintigduizend keer per dag, of acht miljoen keer per jaar. Een topprestatie dus. Deze belangrijke organen mogen daarom niet vergeten worden. Niet roken (of meteen stoppen) en vijf dagen per week een half uur bewegen zijn twee belangrijke dingen die je kunt doen. Maar hoe eet je je longen gezond? Deze vijf voedingsmiddelen horen op je bord thuis.

1. Eieren en peulvruchten

Eiwitten zijn onmisbaar voor gezonde longen. Mensen met COPD hebben zelfs meer eiwitten nodig dan normaal. Dat komt omdat eiwitten belangrijke bouwstoffen zijn voor ons lichaam en onze spieren in topvorm houden. Wanneer je te weinig noten, peulvruchten, ei, vis of kaas eet verlies je spieren en verslechtert je conditie. En dat maakt deze organen kwetsbaarder.

2. Water voor je longen

Onderschat nooit de kracht van een glas water. Wist je dat onze longen zelfs voor 85 procent uit water bestaan? We hebben daarom water nodig om te ademen. Voor het opnemen van zuurstof en het afvoeren van koolzuur moeten onze longen gehydrateerd blijven. Voldoende water drinken is daarom belangrijk. Daarnaast zijn droge longen vatbaarder voor irritaties en ontstekingen. Drink daarom elke dag minimaal zes tot acht glazen water.

3. Vette vis en olijfolie

Omega 3-vetzuren horen in elke gezonde maaltijd thuis. Ze zijn goed voor je hart- en bloedvaten, maar helpen ook je longen te reinigen. Deze zuren zouden de kans op longkanker en chronische aandoeningen zelfs kunnen verkleinen. Ook scheiden ze ontstekingsremmende stofjes uit die je longen een steuntje in de rug geven bij astma, griep of verkoudheid. Zet daarom regelmatig vette vis zoals zalm en makreel, noten en olijfolie op het menu.

4. Vezels voor je longen

Goed nieuws voor mensen met astma: uit onderzoek blijkt dat het eten van veel vezels beschermt tegen deze chronische aandoening. Bacteriën in de darmen zetten de vezels om in moleculen die ontstekingen in de longen dempen. Het hangt wel af van het type vezel. Vooral pectine, dat veel in fruit en groenten voorkomt, zou een beschermende werking hebben. En hoe meer vezels, hoe groter dit effect. Vezelbommen als broccoli, pastinaak en doperwten mogen dus als het aan je longen ligt vaker op je bord belanden.

5. Tijm en gember

Een lekkere thee zetten van verse tijm of gember is altijd een goed idee. Ook voor je longen. Tijm is een natuurlijk medicijn tegen hoesten, benauwdheid en keelpijn. Uit onderzoek blijkt zelfs dat tijm beter helpt tegen de behandeling van bronchitis dan een placebo. Gember heeft een ontstekingsremmende werking en bevordert de gezondheid van je longen. Een kopje gemberthee zou zelfs bescherming bieden tegen DNA- en weefselschade in de longen.

Lees meer over dit onderwerp