<-- NIET ACTIEF -->

Onze wc-gewoontes zijn taboe. En dat willen we graag zo houden. Maar kun je ziek worden van een vieze bril? (Nee!) Moet je een wind inhouden? (Nee!) En is hangen boven de wc slecht? (Ja!) Lees hier de 3 grootste taboes.

 

1. Een vieze wc – daar word je ziek van!

Niets zit lekkerder dan de eigen wc. We weten precies hoe schoon het er is en met welke billen we hem delen. We denken vaak dat we van plassen of poepen op een vieze wc in openbaar toilet ziek kunnen worden. Op die vreemde bril zitten vast bacteriën of een virus. Voordat je het weet heb je een darminfectie. Of nog erger: een soa …

Word je ziek van een vieze wc?

Theoretisch is dit bijna onmogelijk. Zelfs van het meest vieze toilet loop je niet snel een besmettelijke ziekte op. Ten eerste kan een virus niet lang overleven op een wc-bril. Bovendien moet een virus dat aan de wc-bril kleeft ook je lichaam binnendringen. En dit kan alleen via oraal contact (via de mond) of via bloedcontact. Alleen met een wondje aan je billen is het in theorie mogelijk een virusinfectie op te lopen van een vieze bril.

Wat is wel echt vies in een vreemde wc?

Iedereen is huiverig voor de bril, maar waar je echt voor moeten vrezen zijn de klinken, kranen, handdoeken en prullenbakken. Alles wat je met je handen aanraakt, is een risico. Want met die handen stop je na de toiletgang weer brood in je mond. Handenwassen is dus effectiever dan hangen boven de pot.

2. Toch hang ik liever boven een vreemde pot

Je bent niet de enige: twee op de drie mensen hangt het liefst boven een vreemde wc om ‘fysiek contact’ met voorgangers te voorkomen. Eén op de drie (36 procent) doet dit zowel bij de grote als bij de kleine boodschap.

Is hangen slecht?

Ja, want het is niet goed voor je bekkenbodem. En die bekkenbodem is toch al niet het sterkste punt bij veel vrouwen. Heel soms hangend plassen of poepen, mag. Maar vaak, (of zelfs dagelijks!) is niet gezond.

Door te hangen kun je de bekkenbodem niet helemaal ontspannen. Daardoor plas je de blaas niet goed leeg en dat kan blaasontstekingen veroorzaken. Door de blaasontsteking krijg je pijn, ga je knijpen en kun je nóg moeilijker de blaas leegplassen. Dat knijpen kan op die manier zelfs een gewoonte worden waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Maar ik vind zitten op een vreemde wc echt heel vies …

Echt bang voor een vreemde bril? Neem een flesje alcohol mee en een doekje. Wie even poetst, kan gewoon gaan zitten.

3. Ik vind een wind laten vreselijk!

Een wind laten, is voor iedereen een erg schaamtevol moment. Maar wie er wel eens per ongeluk in het openbaar een liet vliegen, zal hebben ontdekt dat het vooral leidt tot vrolijkheid bij je publiek. Maar gênant blijft het. Zo zegt acht op tien vrouwen in een eerder onderzoek van gezondNU dat zij hun winden proberen in te houden.

Maar is een wind inhouden dan slecht?

Ja. Het inhouden van een wind zorgt voor ophoping van gas in de dikke darm. Die wordt daardoor een beetje opgerekt. Dat kan de darm luier maken en obstipatie versterken.
En gasvorming is er niet voor niets. Bij de vertering van ons eten ontstaan afvalproducten, die we maar beter kunnen lozen. Het is afval. Gassen bevatten chemische stoffen die je het best zo snel mogelijk uit je lichaam moet lozen.

Dus?

Laat gaan die wind! En winden proberen te voorkomen? Er zijn heel veel voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken (uiensoep en bruine bonen zijn berucht), maar ook heel veel tips om winden te voorkomen.