<-- NIET ACTIEF -->

Het liefst willen we allemaal vol energie door het leven gaan en het liefst niet (te vaak) ziek worden. Een belangrijke basis voor je gezondheid schuilt in je darmen. En dan vooral in het microbioom, oftewel je darmflora. We spraken prof. dr. Ger Rijkers over probiotica.

Vraag 1: Wat zijn probiotica?

“Het is een verzamelnaam voor bacteriën met een gezondheidsbevorderend effect”, legt prof. dr. Ger Rijkers van het University College Roosevelt in Middelburg uit. “Veel probiotische bacteriën komen van nature voor in onze darmen. Alle darmbacteriën samen noemen we het microbioom. Een goed gebalanceerd microbioom is belangrijk voor onze gezondheid: het helpt bij de vertering van voedingsstoffen, produceert vitamines, onderdrukt ziekmakende bacteriën, stimuleert de afweer en nog veel meer.”

Vraag 2: Helpen ze je darmen echt?

Dat is inderdaad het idee van probiotica”, stelt Rijkers. “Ze zijn bewezen effectief bij darmontstekingen en mogelijk ook bij het prikkelbaredarmsyndroom. En zoals gezegd hebben ze ook een goede invloed op het immuunsysteem. Het is alleen wel de vraag wélke bacteriestammen bij welke aandoening het grootste effect hebben. Daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan.”

Vraag 3: Kun je probiotica preventief gebruiken?

Heeft het zin om ze te slikken als je gezond bent? Gaat er een preventieve werking van uit? “Dat blijft lastig te zeggen”, aldus Rijkers. “Maar sinds kort ben ik wel iets zekerder in mijn antwoord op deze vraag. Dat komt onder andere door onderzoek naar immunotherapie van kanker en naar onze eigen afweer tegen kanker. Daaruit blijkt dat de effectiviteit van het immuunsysteem om de kanker te doden mede-afhankelijk is van de samenstelling van de darmbacteriën. De logische vervolggedachte is dan: als je je immuunsysteem altijd iets effectiever kunt maken, eventueel met behulp van probiotica, blijf je dan misschien altijd gezond?”

Prof. dr. Ger Rijkers is als bioloog en professor verbonden aan University College Roosevelt. Voor het maartnummer interviewde Dorien Dijkhuizen hem over probioticum en hoe je een geschikt probioticum kiest. Het maartnummer ligt nú in de winkel. Je kunt het nummer ook bestellen in onze webshop.

prof. dr. Ger Rijkers