<-- NIET ACTIEF -->

Misselijkheid nemen we vaak voor lief, blijkt uit onderzoek. Meer dan de helft van de Nederlanders met last van misselijkheid, doet hier niets tegen. En dat terwijl meer dan 2,6 miljoen mensen zich wel eens misselijk voelen. En: het blijkt dat er wél middelen zijn die werken.

 

Misselijk en ziek

Misselijkheid kan je behoorlijk belemmeren. Een gezellig etentje of een avondje uit zit er meestal dan niet in. Voor sommige mensen is misselijkheid zelfs een reden om zich ziek te melden. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Flycatcher blijkt dat veel mensen eerder rustig afwachten tot de misselijkheid zakt, dan dat ze hiervoor medicijnen gebruiken.

Kruiden werkzaam bij misselijkheid

Tegen misselijkheid bestaat een kruidenmiddel dat officieel is geregistreerd als geneesmiddel: Iberogast. Het middel bevat negen kruidenextracten, waaronder kamillebloemen, zoethoutwortel, pepermuntblad en karwijzaad. Het is vaak nog onbekend bij apothekers stelde maag-, lever- en darmarts professor André Smout, (AMC) onlangs in diverse media.

Huismiddeltjes tegen misselijkheid

Veel mensen gebruiken huismiddeltjes tegen misselijkheid. Zo is bekend dat kamillethee, pepermuntthee of een blaadjes basilicum sla je maag tot rust kunnen brengen. Dit komt omdat deze kruiden een bitterstof bevatten die de spijsvertering stimuleert.

Een ander veelgebruikt middel, dat vooral door zwangere vrouwen wordt gebruikt, is gember. De werkzame stof in dit specerij is gingerol. Het onderbreekt de prikkeling tussen je maag en het braakcentrum in de hersenen. Het werkt het beste als je op een stukje verse gember kauwt.

Antibraak-medicijn

Medicijnen die braken tegenaan zijn er ook, maar worden met argusogen gevolgd. Zo kwam onlangs een antibraakmedicijn negatief in het nieuws dat veel door apotheken wordt verstrekt.

Oorzaak misselijkheid

Misselijkheid kent oneindig veel oorzaken. In de zomer kan bedorven voedsel een boosdoener zijn, maar ook medicatie, van de anticonceptiepil tot aan chemotherapie, kan misselijkheid in de hand werken. Wat je ook vaak ziet, is dat mensen misselijk worden tijdens het autorijden (wagenziekte). In dat geval ontstaat misselijkheid vanuit je evenwichtsorgaan, die moeite heeft je houding te bepalen ten opzichte van de ruimte. De reden dat mensen door zonverbranding misselijk worden, komt door oververhitting en uitdroging. Psychologische redenen kunnen ook een rol spelen. Je kunt misselijk worden van angst.