<-- NIET ACTIEF -->

Een op de tien mensen heeft spastische darmen. Waarom komt het zo veel voor? En wat kun je ertegen doen?

Een prikkelbare darm of spastische darm?

Een prikkelbare darm kenmerkt zich door buikpijn (een vervelend, opgeblazen gevoel of heftige buikkrampen), gasvorming, diarree en/of verstopping. Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) wordt ook wel ‘spastische darmen’ genoemd, omdat de darmen onregelmatig en krampachtig samentrekken.

Waarom mensen spastische darmen krijgen, is niet bekend. Zo kan PDS van de ene op de andere dag ontstaan door een stressvolle gebeurtenis (een operatie, relationele spanningen, een doorgemaakte ziekte). Maar het kan ook ontstaan na een buikgriep of voedselvergiftiging.

Vrouwen hebben vaker spastische darmen dan mannen?

Vrouwen hebben twee keer zo vaak PDS als mannen. De hormoonhuishouding van vrouwen speelt daarbij een rol; het hormoon progesteron werkt als een spierverslapper, waardoor darmbewegingen vertragen.

Wat kan ik doen voor mijn darmen?

  1. Lekker licht – Een zwakke spijsvertering zal opbloeien van warme gerechten die licht verteerbaar zijn, zoals pap, soep en gekookte groenten. Topcombinaties zijn groenten met mager vlees of maaltijden van groenten en aardappelen, rijst of pasta.
  2. Vezels – Dienen als voedingsbron voor (goede) bacteriën en absorberen vocht, zodat je ontlasting soepel verloopt. Kies oplosbare vezels (uit groenten en fruit), want onoplosbare vezels (uit volkorenproducten) kunnen de klachten juist verergeren.
  3. Vocht – Drink dagelijks ten minste anderhalf tot twee liter water om een goede doorstroming te bevorderen en verstopping te voorkomen.
  4. Niet te pittig – Haal alleen milde kruiden (zoals peterselie, dille en basilicum) in huis.
  5. Puur natuur – Met nepsuikers, geharde vetten en smaakversterkers die je vooral vindt in het koek- en snoepvak doe je je darmen geen plezier omdat ze moeilijk verteerbaar zijn.
  6. Test – Heb je het idee dat je darmen overgevoelig reageren op een bepaald voedingsmiddel? Overleg met je huisarts of diëtist of een test voor voedselovergevoeligheid in jouw situatie zinvol is.

Met je darmen naar de therapeut

Wim de Boij is PDS-therapeut en past hypnotherapie toe op mensen die PDS hebben. “Veel mensen met PDS hebben zich aangeleerd om alles onder controle te hebben en tot in het extreme over situaties na te denken die nog moeten komen. Daar worden ze doodmoe, depressief en onzeker van.” Met hypnotherapie kun je dit overlevingsmechanisme volgens De Boij loslaten, door situaties op een positieve manier te benaderen en negatieve gedachtes los te laten. Daarnaast leer je de werking van je darmen (die normaal buiten je wil om gaat) toch te beïnvloeden. Uit onderzoek naar het effect van hypnotherapie op PDS blijkt dat pijn aanzienlijk vermindert en het de werking van de darmen verbetert.

Je darmen zijn de piano

Bij een darmprobleem wijzen we altijd naar onze buik. Onterecht. Ons brein doet ook mee! Het contact tussen de darmen en hersenen is te vergelijken met dat tussen een pianist en piano. De darm is de piano en de hersenen de pianist. Voor een mooi muziekstuk is het noodzakelijk dat de pianist en de piano elkaar kunnen horen. Zo blijkt dat bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) de communicatie tussen de hersenen en darmen verstoord is.