<-- NIET ACTIEF -->

Nederland is moe. En dat komt vooral omdat we te weinig uren in ons bed leggen. Ook lukt slapen steeds slechter. We kunnen niet in slaap komen, worden ‘s nachts elke keer wakker of zijn doodop als de wekker gaat. Hoe doorbreek je het patroon van slecht slapen en moe wakker worden? Goed slapen start met deze 5 tips.

1. Slapen begint overdag

Het belangrijkste slaapmiddel is gewoon, doodnormaal daglicht. Je valt ’s avonds beter in slaap als je ogen overdag veel daglicht hebben opgevangen. Onderschat de kracht van de schemering niet! Als de avond valt en het daglicht afneemt, geeft de biologische klok het signaal af dat het tijd is om te slapen. Hoe meer natuurlijk licht je overdag ziet en de schemering toelaat, hoe meer melatonine er in je lichaam is en hoe beter je slaapt.

2. Geen gedoe in de avond

Voordat je naar bed gaat werken, mailen met vrienden of nog even flink sporten. Het lijkt alsof we daarmee optimaal gebruik maken van de dag. Maar het is funest voor de nacht. Je lichaam kan onmogelijk snel schakelen tussen ‘heel druk’ naar ‘heel moe en lekker slaperig’. Stress en drukte verhoogt namelijk het niveau van cortisol in je lichaam en dit belemmert per direct je slaap.

3. Ook een volwassene wil een verhaaltje (Of teddybeer …)

Voor onze kinderen creëren we een slaapritueel; tandenpoetsen, verhaaltje, beertje en oogjes toe. En ook voor ons volwassenen zijn rituelen goed! Voor de een is dat een warme douche, voor de ander een muziekje. Slaap moet je inleiden. Letterlijk. Pak desnoods een teddy.

4. Raam open

In een koude slaapkamer gaat je lichaam sneller over in de slaapstand. Zet dus het raam open. Maar lig je met koude voeten in bed? Niet koppig zijn en sokken aantrekken! Met koude voeten is het moeilijk om in slaap te vallen. Vrouwen hebben overigens vaak nauwere bloedvaten in de handen en voeten, waardoor deze langer koud blijven.

5. Zorg dat je moe bent

Het klinkt voor de hand liggend, maar veel mensen zijn ’s avonds gewoon niet echt moe. Na een dag veel zitten, is je hoofd moe maar je lijf niet. Zorg dus dat je overdag genoeg beweegt.