<-- NIET ACTIEF -->

In de eerste week van je cyclus kan jouw poep heel anders zijn dan in de derde week. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld vaker diarree tijdens de menstruatie. Hoe komt dat? We ontrafelen het mysterie.

Waar mensen die menstrueren voorafgaand aan de menstruatie vaak harde poep – ofwel: obstipatie – hebben, is dat tijdens de menstruatie precies andersom. Diarree maakt dan vaker zijn intrede in het kleinste kamertje.

Waarom diarree tijdens je menstruatie?

Dat je tijdens je menstruatie vaak makkelijker kunt poepen is niet gek. Het heeft alles te maken met de prostaglandines. Deze hormoonachtige stoffen zorgen ervoor dat de baarmoeder samentrekt, zodat het baarmoederslijmvlies kan worden afgevoerd. En misschien raad je het al: deze werken ook op de darmen. Die gaan harder werken, waardoor je vaker moet poepen, meer winden laat of zelfs last kunt krijgen van diarree.

Er is een tweede oorzaak van diarree tijdens je menstruatie. In de tijd tussen de eisprong en het moment dat je ongesteld wordt, eten veel vrouwen meer en anders. Ook dit heeft effect. Waarschijnlijk merk je ook dat je meer lucht in je darmen hebt en geplaagd wordt door winderigheid.

Tips voor gezonde stoelgang

Heb jij vaak diarree tijdens je menstruatie? Weet dat het niet erg is, maar je kunt de kans op dunne ontlasting wel verkleinen met deze gezonde leefstijl tips:

  • Vermijd lightproducten. Deze zoetstoffen kunnen je spijsvertering namelijk behoorlijk
    ontregelen.
  • Kies voor volkorenproducten, zet zuurkool en kwark op het menu om je darmen te ondersteunen en vergeet niet goed te kauwen op je eten.
  • Zorg voor genoeg beweging, ook tijdens je menstruatie.
  • Drink minimaal twee liter per dag.
  • Eet voldoende vet. Krijg je te weinig vet binnen, dan heeft dat een negatief effect op je spijsvertering.

Wist je dat suikerrijke voeding klachten tijdens de menstruatie kunnen verergeren? Lees hier hoe dat precies zit.