<-- NIET ACTIEF -->

Weet jij dat goede voeding kan helpen als je in de overgang bent? Het ene eten is het andere niet en kan zomaar die opvliegers of hoofdpijn verminderen. We zetten no-nonsense tips op een rijtje. 

1. Opvliegers? Minder koolhydraten

Denk je aan de overgang, dan denk je al snel aan opvliegers. Bij een opvlieger verwijden je bloedvaten zich, waardoor de bloedtoevoer naar de huid toeneemt. Je krijgt het warm en het zweet loopt over je lijf. Nachtzweten is de nachtelijke variant van de opvlieger. Het liefst trek je al je kleding uit, maar dat is niet altijd de meest gepaste oplossing. Opvliegers worden vaak veroorzaakt door stress. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is goed om stresssituaties zoveel mogelijk te vermijden. Sommige voedingsmiddelen vergroten de kans op opvliegers. Vooral snelle koolhydraten en sterk gekruid eten. Koffie, thee en alcohol kun je ook beter laten staan als je veel last hebt van opvliegers.

2. Kleinere maaltijden tegen gewichtsverandering

Wat hormonen in je lichaam teweeg kunnen brengen is onvoorstelbaar. De veranderingen van je lichaam, zoals gewichtstoename, worden veroorzaakt door de afname van oestrogeen, zodra je in de overgang komt. Je eierstokken gaan minder oestrogeen produceren, dit wordt gecompenseerd door vetcellen in je buik. Zij kunnen een variant op oestrogeen produceren. Maar daarvoor heb je wel vetcellen nodig, je lichaam is daarom geneigd om meer vet vast te houden in de vorm van buikvet. Met het ouder worden vertraagt tevens je stofwisseling. Je kunt dan ook prima teren op minder calorieën. Als je hetzelfde blijft eten als vroeger, kom je aan. Zaak dus om je maaltijden aan te passen.

3. Vetzuren voor een soepele huid

De afname van oestrogeen zorgt ook voor minder collageen en elastine in de huid. Dit zijn stoffen die zorgen voor een strakke en elastische huid. Daarnaast neemt de conditie van de haarzakjes af, wat kan zorgen voor haaruitval. Voor een zo gezond mogelijke huid is het goed om veel groenten en fruit te eten voor vitamines en antioxidanten. Vitamines stimuleren de cel aanmaak en antioxidanten beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen. De vetzuren in vis, voornamelijk vette vis, kunnen helpen om je huid soepel te houden. Een volle haardos krijg je niet vanzelf. Voor een goede groei van je haren is het mineraal selenium en vitamine B belangrijk. Deze twee stoffen zitten in vette vis en noten.

4. Oestrogenen uit planten

Om je overgangsklachten de baas te blijven kan je hormonen slikken. Maar je kan ook op een andere manier wat extra oestrogeen binnenkrijgen, zonder pilletjes. Sommige planten bevatten ook fyto-oestrogenen en hebben een lichte oestrogene werking. De belangrijkste fyto-oestrogenen zijn isoflavonen, lignanen en coumestanen. Deze zitten in sojabonen, lijnzaad, granen, (peul)vruchten, groenten en planten als rode klaver. De werking van deze stoffen is zwakker dan die van oestrogeen en het wetenschappelijk bewijs is niet sluitend. Toch zijn veel vrouwen zelf van mening dat ze helpen bij milde opvliegers, nachtzweten en stemmingswisselingen.

5. Geen koffie bij hoofdpijn en migraine

Als je voor je vijftigste al gevoelig was voor hoofdpijn of migraine vlak voor of tijdens je menstruatie, is de kans groot dat je dit ook heb in de overgang. Dit wordt uitgelokt door hormoonschommelingen. Tegen het einde van de overgang herstelt de hormoonbalans zich, dan neemt vaak de hoofdpijn weer af. Dat het over gaat is goed nieuws, maar als je er eenmaal last van hebt is het goed om na te gaan wanneer en waardoor je hoofdpijn krijgt. Een hoofdpijndagboek kan je daar bij helpen. Hierin kun je onder andere noteren wat je eet en drinkt en wanneer je hoofdpijn krijgt. Koffie, zwarte thee, frisdrank, energiedrankjes, alcohol en voedsel met veel suikers kunnen je klachten verergeren.