<-- NIET ACTIEF -->

Je vagina stomen: sommige vrouwen zweren bij deze eeuwenoude traditie. Met je vagina boven een kruidenbadje hangen zou zorgen voor mentale en innerlijke rust en zelfs menstruatiepijn verminderen. Is dat waar? We vragen het een gynaecoloog. 

Als vrouw wil je goed zorgen voor je vagina. Daarom eet je gezond, trek je elke dag schoon ondergoed aan, slaap je als als het even kan naakt en zijn zeep en andere reinigingsmiddeltjes een no-go. Een vaginaal stoombad nemen staat bij veel vrouwen nog niet op het lijstje van manieren om je vagina gezond te houden. Is het de moeite waard?

In landen als Suriname en Afrika is je vagina stomen een eeuwenoude traditie. Deze vrouwen nemen een vaginaal stoombad om hun vagina te reinigen, bijvoorbeeld na hun menstruatie, zwangerschap of een abortus. Er wordt zelfs beweerd dat het menstruatiepijn kan verminderen en voor mentale en innerlijke rust zorgt. Het is simpel: je hangt met je vagina boven een warm badje met speciale kruiden. Op de redactie van gezondNU was dit fenomeen nog vrij onbekend. Toch schijnt het stomen van je vagina ook in Nederland populairder te worden. Daarom zijn we nieuwsgierig: want wat doet het én is het zinvol? We stellen drie vragen aan Willem-Jan Cuypers, gynaecoloog en arts-seksuoloog NVVS.

1. Je vagina stomen: ooit eerder van gehoord?

Willem-Jan Cuypers: “Ik had er zeker van gehoord, maar dan vanuit andere culturen. Het was mij niet bekend dat dit in Nederland is doorgedrongen. In de afgelopen twintig jaar dat ik werkzaam ben, heb ik er geen enkele vrouw in de praktijk over gehoord. Ik vraag me dan ook af hoeveel vrouwen dit in Nederland daadwerkelijk doen. Ik vermoed dat dit een zeer kleine groep is. Vaak komen dit soort gebruiken voort uit aandacht voor verzorging en hygiëne. Daar zitten ook veel mythes tussen over mogelijke voordelen voor je gezondheid. Die zijn helaas zelden tot nooit wetenschappelijk onderbouwd.”

2. Is stoom goed voor je vagina?

“Het ‘stomen’ van je vulva of vagina, met of zonder kruiden, is objectief gezien niet zinvol. Al is het alleen maar omdat stoom niet in de vagina, laat staan in je baarmoeder terecht kan komen. De vagina is geen openstaande holte, maar afgesloten. Dat betekent dat de stoom alleen oppervlakkig je vulva bereikt. Je stoomt dus eigenlijk gewoon je huid. Ik kan me voorstellen dat dit een verzachtende werking heeft en lekker ruikt. Vergelijk het met het stomen van je gezicht. Alleen kan in het geval van je gezicht, de stoom wel je gezichtsholtes bereiken en bij de vagina blijft het dus oppervlakkig.”

3. Zijn er nog risico’s?

“Omdat stoom heet kan zijn, loop je het risico op verbranding of irritatie. Ik zou hier dus mee oppassen. Je kunt ook allergisch reageren op de kruiden, wat uitslag kan veroorzaken. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat menstruatiebloed beter vrij zou komen of dat het krampen zou verminderen. Als iemand dat gevoel wel heeft is dat natuurlijk prima. Maar er zit helaas weinig logica achter. Wat je wel kunt doen om je vagina gezond te houden blijft simpel: was je vagina alleen met lauwwarm water, gebruik geen zeep, blijf weg van inlegkruisjes en draag katoenen ondergoed.”