<-- NIET ACTIEF -->

Dat vrouwen de pil slikken als anticonceptie is bijna vanzelfsprekend, maar nu de pil voor mannen langzaam dichterbij komt, zegt ook de helft van de jonge mannen hier voor open te staan. 

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met 3FM HUMAN. Aan het onderzoeken deden 3500 mannen en vrouwen tussen de 16 en 34 jaar mee. Naast het condoom en sterilisatie bestaan er nog geen andere anticonceptiemethoden voor mannen. Zowel mannen als vrouwen vinden dat daar verandering in mag komen. 

Mannen voelen zich net zo verantwoordelijk

Zo zegt 81 procent van de vrouwen en 50 procent van de mannen dat er meer anticonceptiemiddelen voor mannen op de markt moeten komen. Negen op de tien mannen vinden namelijk dat zij net zo verantwoordelijk zijn voor anticonceptie. Toch blijkt die verantwoordelijkheid in de praktijk vooral bij vrouwen te liggen, omdat daar ten eerste meer middelen voor zijn. Ook slikken veel vrouwen de pil tegen menstruatieklachten. Volgens 82 van de mannen is het daarom vanzelfsprekend dat de vrouw anticonceptie gebruikt.  

Mannenpil favoriet

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar nieuwe anticonceptiemiddelen voor mannen. Zo wordt er momenteel een gel getest die de man elke dag op z’n schouder smeert en wordt er gekeken naar een mannenpil. Beide zijn hormonale anticonceptiemiddelen die ervoor zorgen dat een vrouw niet zwanger kan worden. De mannenpil blijkt favoriet: ruim de helft van de jonge mannen zou zo’n pil wel gebruiken. Dat voelt vertrouwd, omdat de pil voor vrouwen al jaren bestaat.