<-- NIET ACTIEF -->

De juiste voeding houdt de aanstaande moeder in conditie, maar bevordert ook de groei en ontwikkeling van het kindje. Eet om die reden volop groente, fruit, volkorenproducten en vette vis. Geef de volgende voeding extra aandacht:

Foliumzuur

Extra foliumzuur (vitamine B11) rond het begin van de zwangerschap is nodig om het risico op een kind met een open ruggetje te verlagen. Totdat de zwangerschap tien weken is gevorderd wordt foliumzuur als supplement aangeraden.

Foliumzuur zit ook in groene bladgroenten (andijvie, spinazie, broccoli en sla), lever, granen en fruit. Verder is verse sinaasappelsap een goede bron van vitamine B11.

Let op: Bij verhitting (koken of bakken) gaat bijna alle foliumzuur verloren.

Extra kalk

Kalkrijke voeding is goed om het gebit van de aanstaande moeder te beschermen en tegelijkertijd de basis te leggen voor een goed bottenstelsel en gebit van het ongeboren kind. Eet daarom dagelijks zuivelproducten (karnemelk, kwark, biogarde en yoghurt), kool, volkorenbrood en peulvruchten. Om kalk op te nemen is óók vitamine D nodig – ga om die reden geregeld naar buiten.

IJzer

Tijdens de zwangerschap maakt een vrouw meer bloed aan. Daardoor heeft ze meer ijzer nodig. Kies daarom voor ijzerrijke voeding (in vlees, peulvruchten, volkoren granen, appelstroop en gedroogd fruit zoals abrikoos). IJzer is goed voor de rode bloedcellen. Om ijzer op te nemen heeft het lichaam vitamine C nodig. Eet dus het liefst wat fruit bij een ijzerrijk voedingsproduct.

Vet

Essentiële vetzuren zijn belangrijk tijdens de zwangerschap, met name voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de ongeboren baby. Het is daarom noodzakelijk tijdens de zwangerschap voldoende voedingsproducten te eten met essentiële vetzuren. Deze zitten in vette vis zoals haring, makreel en zalm. Ook lijnzaadolie is een rijke bron.